• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En snickare och ett barn slöjdar tillsammans vid en hyvelbänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Forsberg är en av dem som varit en frekvent deltagare i Rackstadmuséets workshopar under sommaren. I videon får du se henne slöjda. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Trähantverket lyfts i Arvika – treårig satsning på slöjdarworkshopar

Publicerad

Med närmare 600 000 kronor i stöd från Riksantikvarieämbetet arbetar nu Rackstadmuséet för att levandegöra trähantverk som en del av kulturarvet.

– Vi vill skapa intresse för trähantverket och den tradition vi har av trähantverk i Arvika, säger konstpedagogen Sofia Pettersson som leder arbetet.

Satsningen på trähantverk i den gamla möbelverkstaden på Rackstad i Arvika inleddes förra sommaren.

– Då blev det en sådan succé att vi behövde söka mer pengar från Riksantikvarieämbetet för att kunna möta behovet, säger Sofia Pettersson som är konstpedagog på Rackstadmuséet.

Över 300 besök

Succén har hållit i sig även den här sommaren. De tisdags- och torsdagsworkshopar som hållits hittills har genererat över 300 besök. Och det är både barn och vuxna som deltar.

– Det handlar mycket om glädjen att kunna tillverka någonting med sina egna händer, att bredda sina skapande möjligheter, säger möbelsnickaren Michael Sandström som leder det praktiska arbetet i möbelverkstaden.

15 workshopar

Denna sommar kommer totalt 15 workshopar att ha hållits fram till den 15 augusti då dörrarna stängs för säsongen. Sedan blir det till att vänta fram till nästa sommar för den som är sugen på att slöjda i den gamla möbelverkstaden igen.

I videon ovan får du träffa en av de unga slöjdare som frekvent slöjdat i möbelverkstaden på Rackstad i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.