En gul och svartrandig humla sitter på en rosa blomma. Och en bild på Maria Sundqvist på länsstyrelsen i Värmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En liten humla kan göra stor skillnad för en blomma. Hör Maria Sundqvist berätta mer i klippet. Foto: SVT

Tre frågor om: Så får du pollinatörerna att trivas i din trädgård

Publicerad

Maria Sundqvist på länsstyrelsen i Värmland tipsar om tre enkla saker som hjälper till att skapa en bättre levnadsmiljö för de insekter som pollinerar växter, fruktträd och bärbuskar.

Studier visar att de pollinerande insekterna minskar både nationellt och internationellt, enligt Naturvårdsverket. Orsakerna är bland annat färre blomrika miljöer och ökad användning av växtskyddsmedel. På sikt kan avsaknaden av pollinatörer hota livsmedelsförsörjningen globalt.

Även små bidrag är viktiga

Men var och en kan hjälpa till att öka trivseln för de pollinerande insekterna i sin egen villaträdgård – och på så sätt hjälpa till att förbinda de attraktiva miljöerna med varandra, så att pollinatörerna har större chans till överlevnad.

– Varje liten sak man gör, om man bara kan lämna en liten bit av gräsmattan oklippt eller plantera några rönnar eller sälgar, är bra, säger Maria Sundqvist, landsbygdsstödshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Sälgen är ett träd som blommar tidigt på säsongen när det inte finns så mycket annan mat för pollinerande insekter. Den går också att tukta och beskära så att den inte behöver bli ett 15-metersträd i villaträdgården, berättar hon.

Binder ihop livsmiljöerna

Men gör det verkligen skillnad om man låter gräset växa i en liten villaträdgård?

– Ja. Det är för att binda ihop miljöerna med blommor på marken eller blommande buskar eller träd så att det finns mat och livsmiljöer i ett tätt nätverk, säger Maria Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.