Linnea Tor,  elev på transportprogrammet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Tor är elev på transportprogrammet och vill börja jobba efter utbildningen, gärna med att köra grusbil. Foto: SVT

Trenden vänder – och här är hälften av eleverna på transportprogrammet tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har andelen tjejer på transportprogrammet mer än fördubblats i landet. Från 16 till 34 procent. Värmlands län överstiger den statistiken med ett par procentenheter.

I årskurs två och tre på programmet vid Brogymnasiet i Kristinehamns kommun, är andelen däremot betydligt högre än både riks- och länssnittet. Hälften av eleverna där är tjejer.

I går släppte Transportfackens yrkes- och arbetsnämnd sin årliga skolledarrapport med ny statistik från gymnasieskolornas transportprogram. Rapporten visar att trycket på antalet sökanden till programmen aldrig har varit så högt och att det aldrig varit så många tjejer som vill bli lastbilschaufförer tidigare.

I Värmlands län är 35,8 procent av eleverna tjejer. Det är nästan två procentenheter högre än riksgenomsnittet. Dessutom har andelen som blir anställda efter examen ökat. Av de som tar examen får 92,2 procent jobb direkt efter studierna i länet. Även den statistiken är högre än riksgenomsnittet.

Hör elever och lärare på Brogymnasiet i Kristinehamn berätta om hur det påverkar att könsfördelningen är helt jämn på transportprogrammet.

Alla är välkomna

Henrik Moberg, lärare på programmet, menar att en möjlig anledning till att de har så många tjejer på skolan är att tjejerna är duktigare på att visa sig själva i yrket på sociala medier. Samtidigt säger han att det inte är en fråga om kön.

– Alla är välkomna och alla som tar examen här får jobb direkt. Branschen ropar och väntar på att de ska bli klara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.