Foto: TT

Trots myggplågan – inte mer pengar till bekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan kommuner söka pengar för myggbekämpning. Men bidraget hos Jordbruksverket ligger fortsatt på 3,3 miljoner kronor trots att boende i de värst drabbade områdena i flera år velat att summan höjs.

Pengarna ska förbättra levnadsvillkoren i de utsatta områdena och se till att myggen inte blir outhärdliga för människor och djur, säger Rebecca Hymnelius, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket.

– Det är mycket mygg. Man vill förbättra förutsättningarna och verksamheten för de som lever i områdena, säger hon till TT.

En kommun som under längre tid dragits med en rejäl myggplåga är Forshaga. I synnerhet är det vissa områden i Deje som invaderats av översvämningsmygg. Kommunen har under de senaste åren lagt uppemot fyra miljoner kronor på myggbekämpning och förra året krävde Forshagas kommunalråd Per Lawén (S) att staten skulle ta ett större ansvar för i frågan.

”Inte vi som styr det”

Pengarna ingår i det så kallade landsbygdsprogrammet från EU som sträcker sig från 2014 till 2020. Förra året var bidragssumman också 3,3 miljoner kronor och nästa år väntas den ligga på samma nivå. Men boende runt Nedre Dalälven och Sandviken som TT varit i kontakt med tidigare har sagt att potten borde höjas och ligga på runt sex miljoner kronor varje år.

– Vi har fått en pott pengar från EU som vi delar upp på programperioden. Så den är svårt att utöka. Det är inte vi som styr det, säger Rebecca Hymnelius.

Mindre pengar i budget

Samtidigt får inte kommuner och länsstyrelser hjälp med hela summan utan 35 procent måste komma från en annan offentlig finansiär. Naturvårdsverket meddelade i februari att de drar in stödet för myggbekämpning på grund av deras krympta anslag i M-KD-budgeten som riksdagen röstade igenom i december förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.