En bild på turister i Värmland och en på Visit Värmlands vd Mia Landin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mia Landin om hur det ser ut för turismen och om det finns risk för överturism i Värmland. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Turismen fortsätter öka i Värmland: ”Ser jättebra ut”

Publicerad

Juni och juli har varit succémånader för turistlivet i Värmland. Länet är ett av få i landet som fått fler svenska besökare jämfört med fjolåret.

– Totalt ser vi en positiv ökning med fyra procent, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

Även de utländska besöken ökar och därför har antalet hotellnätter ökat med över tio procent. Stugor och campingar har också fått sig ett lyft jämfört med 2023. Airbnb är väldigt populärt men det ingår inte i Visit Värmlands siffror, därför är turistsiffrorna bättre än de ser ut.

– Till de siffror som vi redovisar så behöver kanske Värmland lägga på 20-25 procent som vi inte har statistiskt underlag på, säger Mia Landin.

Tror på positiva siffror även för augusti

Siffrorna för augusti månad har inte kommit än men mycket talar för att även det har varit en stark månad. Den stora målgruppen för Värmland kommer från Tyskland och Nederländerna, där de oftast har senare semester än vad vi har i Sverige.

– Vi ser ljust på framtiden, vi vill gärna ha fler etableringar, säger Mia Landin.

I klippet berättar hon om hur det ser ut för turismen och om det finns risk för överturism i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.