Tre barn står vid en vandringsrunda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får ni se deltagarna i Ung i Munkfors berätta om vad de gör och varför. Foto: ”Träden tar inte semester” – ungdomar i Munkfors inventerar vandringsleder inom kommunen

Här rustar ungdomar i Munkfors upp vandringsleder – resultatet av demokratiprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Problem blev till lösningar när ungdomarna i Munkfors och kommunpolitiker möttes i ett gemensamt hackaton.

Utemiljön behövde förbättras – lösningen blev att rusta upp vandringsleder och skapa nya.

Under sommaren kan de som rör sig i naturen i Munkfors kommun stöta på ungdomar i gröna västar. Vandringslederna ska rustas upp och samtidigt ska de göras tillgängliga för mountainbikes.

Tre ungdomar hjälps åt

Överhängande grenar som gör det svårt att gå på stigarna ska bort – och markeringar ska kontrolleras.

I år är det bara tre ungdomar som hjälps åt.

– Det verkar bara vara vi som bryr oss om det. Det är lite tråkigt för det borde vara fler som engagerar sig, men det är väl bra att det i alla fall är någon som gör det, säger Casper Jansson.

I videon får ni se deltagarna i Ung i Munkfors berätta om vad de gör och varför.

Tillgängliggöra och stärka förtroendet för demokratin

Syftet med projektet är att tillgängliggöra och stärka förtroendet för demokratin bland unga och öppna upp för ungas medbestämmande.

– Det fanns ett behov eftersom unga nuförtiden inte alltid vet att de kan vara med och påverka miljön de lever i, säger Johanna Granroth, förenings- och folkhälsostrateg i Munkfors kommun, som tog över arbetet efter sin kollega Malin Lindh som är projekt- och utvecklingsledare.

Vill fokusera på lupiner

Hitintills har det varit positiv respons och kommunen har fått in förslag på fortsatta projekt för att förbättra natur- och utemiljöer i kommunen som hoppas på att detta kan bli ett återkommande projekt där unga och politiker möts och tillsammans löser problem.

Vad behöver ni fokusera på efter vandringslederna är inventerade?

– Vi har pratat om lupinerna. Att vi behöver göra något åt dem, säger Elliott Jansson en av deltagarna i ”Ung i Munkfors”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.