En ung kvinna håller en gul kantarell i ena handen och har sin svarta katt Kicki, känd från tiktok som Kantarellkatten, sittande nära kroppen. Bakgrunden består av en grönskande skog med dimma som skapar en mystisk atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kantarellerna finns där Kicki är, men hon är inte tränad till det” – följ med Madeleine Roth från Charlottenberg ut på svampjakt med katt i skogen. Foto: Maria Haglund/SVT

Efter succén på Tiktok – se hur katten Kicki jobbar i jakt på kantareller i Charlottenberg

Publicerad

Att träna hundar för att hitta svamp är inget ovanligt men att ta hjälp av sin katt i svampskogen är kanske mer ovanligt. När Madeleine Roth i Charlottenberg ger sig ut på kantarelljakt är det i sällskap av katten Kicki.

– Där Kicki går, där finns det kantareller, säger Madeleine Roth.

Madeleine Roth lyfter in katten Kicki i bilen utanför den lilla röda stugan i Charlottenberg. Några minuter senare parkerar de vid en skogsväg och svampjakten kan börja.

Madelene visar vägen in i skogen och efter travar Kicki men snart tar hon täten. In bland granar, blöta löv och mossa.

– Titta, här är det kantareller. Det var ju här Kicki gick, säger Madelene.

Klipp på Tiktok har gjort Kicki känd som Kantarellkatten

Den svarta katten verkar ha nos för kantareller, i alla fall verkar många av Madeleines följare på Tiktok tycka det och katten har blivit känd som Kantarellkatten.

Ett inlägg fick nästan 750 000 visningar och närmare 90 000 likes.

Se när Kantarellkatten Kicki och Madeleine Roth letar efter kantareller och hur katten kan ha lärt sig känna igen skogens guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.