En hand som håller en mobiltelefon som visar ett Instagram-inlägg med en text som säger ”NÄR DU KÄNNER DIG...”. Bakgrunden består av höstlöv och naturlandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har blivit trendigt att dela med sig av sin löpträning på sociala medier. Foto: SVT

Unga kvinnor springer mer än någonsin – delar allt på sociala medier

Publicerad

På sociala medier delar allt fler kvinnor sin löpträning. Samtidigt anmäler sig rekordmånga kvinnor till motionslopp. Något Marathongruppens verksamhetschef David Fridell inte tror är ett sammanträffande.

– Man kan inte förringa kraften i sociala medierna, säger han.

På sociala medier väljer många unga kvinnor att dela med sig av sin löpträning. Samtidigt så ökar deltagarantalet enormt på motionslopp, inte minst när det kommer till yngre kvinnor.

När Stockholm halvmarathon gick av stapeln i år var det för första gången någonsin fler kvinnor vid startlinjen än män i åldersgruppen 18-30.

– Vi har fått en helt ny målgrupp. Väldigt många unga och vi ser att i flera av våra lopp är det unga kvinnor som tydligast driver trenden, säger han.

Löparinfluencern från Karlstad: ”Ser fler löpargrupper”

Karlstadsbon Sofie Nelson Rask har delat löparcontent på sina sociala medier i flera år och bloggar för en löpartidning. Hon har lagt märke till förändringen vid startlinjen på motionsloppen.

– På lopp så tycker jag att man ser framför allt fler unga tjejer om deltar på en motionsnivå. Men jag ser också fler löpargrupper och fler deltagare i löpargrupper.

Hon har också sett fler som delar med sig av sin träning online och tror att det har haft inflytande på att fler väljer att börja löpträna.

– Jag tror att sociala medier har en stor inverkan. Man ser andra som springer och blir inspirerad, säger hon.

Kvinnolopp avgörande för utvecklingen

2023 sprang 14 700 Tjejmilen. Ett år senare var det över 19 500 kvinnor som deltog. En siffra som pekar på det ökade intresset för träningsformen.

Enkönade lopp är också viktiga för att få fler kvinnor att börja våga springa och kan i sin tur leda till att de ställer upp i vanliga lopp.

– Vi ser att enkönade lopp fyller en viktig funktion. Hade vi inte haft dem finns det en stor grupp kvinnor som inte skulle våga ta steget att delta i lopp, säger David Fridell.

Se mer om löparboomen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.