Trio omhäktas för högskoleprovfusk. Foto: TT

Utbildning för provledare ska stoppa fuskare

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen testades drygt 1000 personer i bland annat ordförståelse och matematisk problemlösning när högskoleprovet genomfördes på Karlstads universitet. Och från universitets sida har man tagit ett krafttag för att sätta stopp för de deltagare som valt att fuska sig genom provet.

– Vi har egentligen jobbat i ett par år med att framför allt utbilda provledarna och vakterna, så att provet genomförs enligt konstens alla regler, så som det är skrivet att det ska göras. Det kan handla om att man är noga med att kontrollera legitimationer och att det material som skrivarna har med sig bara är det man får ha med, säger Fredrik Olsson, funktionär under högskoleprovet på Karlstads universitet.

Hur gör man för att förhindra att man använder sig av tekniska hjälpmedel, som till exempel öronsnäckor?

– Man kan göra en hel del genom att vara systematisk,  som att titta på hur de skrivande agerar och beter sig. Det har visat sig att öronsnäckor medför ett visst beteende. Till exempel såg man att de personerna svarade på flera frågor i rad på kort tid, men där emellan gjorde de inte så mycket, utan väntade på instruktioner.

Tror du att det faktum att man kan bli polisanmäld för fusk kommer ha en avskräckande effekt?

– Ja, det tror jag. Framför allt var det väldigt viktigt att man häktade ett antal personer som organiserade fusk förra provet, så jag tror det kan ha effekt, konstaterar Fredrik Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.