I dag finns över 10.000 personer med uppehållstillstånd och rätt att stanna i Sverige, som inte hittat en kommun som är beredd att ta emot dem.
– Vi har träffat företrädare från 250 kommuner och vi har inte mött en enda kommun som är negativ till flyktingmottagning. Problemet är oftast att det inte finns lediga bostäder. Även i Västerbotten säger kommunen att det råder bostadsbrist. I grunden har kommunerna en allt mer positiv inställningar till flyktingmottagande, säger Lars Stjernkvist (S).
För att få ett bättre mottagande föreslår samordnarna att Migrationsverket ska ha en större grundorganisation av asylboenden. Då undviks problem med dyra och dåliga akutlösningar och boendena kan förläggas mer strategiskt.
– Det är viktigt att asylboenden placeras där det finns goda förutsättningar att komma in i samhälls- och arbetslivet, säger Gunnar Hedberg (M).
Ny lag
I dag har Migrationsverket, på grund av bland annat upphandlingsregler, svårt att planera långsiktigt och att ha en bra dialog med kommunerna, menar samordnarna, som tycker att kommuner och Migrationsverket måste ha ett långsiktigt samarbete, där de gemensamt planerar och driver boenden för asylsökande. I lagen bör det införas en skyldighet för kommuner att ha en beredskap för att vid behov ta emot flyktingar, menar samordnarna.
Han och Lars Stjernkvist (S) menar också att enklare och mindre permanenta boende kan vara en lösning. Dessutom en utökad kollektivtrafik, så att lediga bostäder på landet kan bosättas.
Förändrad ersättning
De föreslår även en förändrad ersättning till kommuner.
– Det är viktigt att det inte blir en dragkamp mellan kommuner och staten. Att kommunerna säger att de får för lite pengar och att staten säger att de ger tillräckligt. Det gäller att vi är lyhörda och lyssnar till kommunerna. Jag tror inte vi ska tvinga kommunerna att ta emot flyktingar, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som också närvarade vid presskonferensen tillsammans med samordnarna.
I augusti kommer de att vara helt klara med sina slutsatser.
– När man pratar om flyktingmottagande är det många som bara har förmågan att se problemen, men för många flyktingar går det väldigt bra. Därför är det viktigt att vi har uppföljningar och statistik som beskriver utvecklingen på rätt sätt, säger Stjernkvist.