• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Sabina Gomez Jansson är utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland inom området mäns våld mot kvinnor. Hon ser fördelar med den nya lagändringen som gäller skyddade boenden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sabina Gomez Jansson är utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland inom området mäns våld mot kvinnor. Hon ser fördelar med den nya lagändringen som gäller skyddade boenden. Foto: SVT

Utvecklingsledaren i Värmland positiv till hårdare krav på skyddade boenden

Publicerad

Flera skyddade boenden fick stänga till följd av den nya lagen om tillståndskrav. Sabina Gomez Jansson är utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland och jobbar specifikt med området mäns våld mot kvinnor – hon tycker att reformen är positiv för personer i behov av skydd.

Den nya och delvis kritiserade lagen om tillståndsplikt för skyddade boenden har gjort att flera kvinnojourer runtom i landet varit tvungna att stänga sina boenden.

Anledningen är att många inte kunnat leva upp till de nya kraven som ställs – för att kunna söka tillståndsplikten av Inspektionen för vård och omsorg.

Skyddade boenden i Värmland har stängts

I Värmland har bland annat kvinnojouren i Nordvärmland, samt Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål, sagt upp sina skyddade boenden.

Sabina Gomez Jansson, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Värmland inom området mäns våld mot kvinnor, tycker att den nya reformen innebär en positiv förändring för personer i behov av skyddat boende.

– Målet att barn och vuxna ska få stärkta rättigheter kommer att kunna uppnås med stöd av den nya lagen, säger hon.

I nuläget har uppemot 200 skyddade boenden i Sverige ansökt om tillståndet från IVO.

Klicka på klippet och hör utvecklingsledarens åsikter om lagändringen.

Det innebär lagändringen

• Skyddat boende införs som en ny boendeinsats i socialtjänstlagen

• Varje kommun ansvarar för att det finns tillgång till skyddade boenden

• Barnrättsperspektivet stärks: barn som följer med en vårdnadshavare ska få egna beslut om insatser, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning

• Insatsen skyddat boende ska vara av god kvalitet

• Privata utförare som driver skyddade boenden måste ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommuner som driver skyddat boende ska anmäla det till IVO.

Källa: Sveriges kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.