Hör Petra Svedberg, områdetschef för slutenvården på Region Värmland, berätta mer om vårdskulden i klippet ovan och hör även Camilla Gustafsson berätta om Vårdförbundets oro. Foto: SVT

Vårdskulden ska betas av – 5 600 värmlänningar väntar på operation

Uppdaterad
Publicerad

5 651. Enligt en avstämning från tidigare i veckan är det så många personer i Värmland som nu köar för en planerad operation eller åtgärd. Men när vårdskulden nu ska börja betas av, är det inte alla som tror det kommer lösa sig.

– Jag ser inte hur det ska gå till, säger Camilla Gustafsson på Vårdförbundet.

Redan i början av covid-19-pandemin ställde Region Värmland in planerade behandlingar och operationer för att prioritera covid-patienter. Enligt en granskning som Dagens Samhälle gjort minskade antalet planerade operationer i Värmland med hela 44 procent från årsskiftet och till vecka 33, vilket är den största minskning i landet.

Men nu ska den vårdskulden börja betas av, enligt Petra Svedberg, områdetschef för slutenvården på Region Värmland. Framför allt är det operationer inom ortopedin, ögonoperationer och en del öronoperationer.

Coronapandemin

– Från vecka 40 är vi igång med den ordinarie produktionen, säger Petra Svedberg.

Vårdförbundet kritiskt

Men Vårdförbundet är kritisk till att det nu är samma personal som jobbat hårt under pandemin och sommaren, men kortare eller flyttad semester, som nu ska beta av vårdskulden.

– Jag ser inte hur det ska gå till , det finns alldeles för få av de yrken som Vårdförbundet representerar för att det ska gå ihop, säger Camilla Gustafsson, Vårdförbundet.

Enligt statistik från Sveriges Kommuner och Regioner väntade i onsdags 5 651 värmlänningar på en planerad operation. Av dessa är det nästan 4 000 personer som väntat längre än 90 dagar.

Dessutom finns det patienter som under pandemin ännu inte kommit så långt i processen att de ännu är utredda och fått beslut om operation eller behandling.

Tipsa oss!

Är du en av de drygt 4000 personer i Värmland som väntat på en planerad operation i mer än tre månader? Hur är läget för dig? Hör av dig till oss på SVT och berätta om din situation. varmland@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet