Till vänster en bild på ett hotält i trädkanten. Till höger i bild Staffan Svantesson, vd för Happi Camp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägare måste hitta sätt att bruka skogen utan att förbruka den, säger Staffan Svantesson, värmländsk naturturismföretagare. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Värmlandsföretaget vill att naturturism blir alternativ till skogsavverkning

Uppdaterad
Publicerad

Naturturism kan möjliggöra för skogsägare att tjäna pengar på att bevara skog i stället för att avverka den. Det menar grundaren till ett värmländskt naturturismföretag, som i och med en ny investering kommer att exportera sitt koncept till södra Sverige.

– Skogsägare måste kunna tjäna pengar på att bevara skogen, säger Staffan Svantesson, vd på Happie Camp.

Företaget Happie Camp startade 2019 och har i dag tolv stycken så kallade ”hotält”, tält för uthyrning, på tre platser i Värmland.

Tälten placeras på avskilda platser i naturområden, och utrustas så att besökaren ska kunna vistas där en längre period. Skogsägare som låter ett tält placeras på sin mark får 7,5 procent av boendeintäkterna.

– Vi måste hitta sätt så att markägare kan bruka sin skog utan att den förbrukas, säger Staffan Svantesson, vd på Happie Camp.

Fler tält på nya platser när konceptet växer

Södra Ädla, ett dotterbolag till Södra Skogsägarna, gick tillsammans med en grupp investerare in och satsade sex miljoner i företaget i somras. Södra skogsägarna är en förening som utgörs 53 000 skogsägare i de södra delarna av landet.

Planen är att ”hotälten” ska bli dubbelt så många nästa år. Enligt Staffan Svantesson är det bland annat i Småland som de kommer att dyka upp. Genom franchisetagare är förhoppningen att det inom ett par år ska bli några hundra tält.

I klippet hör du Staffan Svantesson om deras koncept och om hur stor den högsta ersättningen en markägare hittills fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.