En polis från Värmland döms till brott mot tystnadsplikten efter att ha läckt information om dold övervakning till den övervakade – på en avlyssnad telefon. Foto: SVT

Värmländsk polis avslöjade dold övervakning – döms för brott mot tystnadsplikten

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk polisman döms idag av Värmlands tingsrätt för brott mot tystnadsplikten, efter att han läckt information om övervakning – till den som övervakades.

Polismannen visste att personen var satt under dold övervakning, men hävdar att hans ”tunga slant” då han avslöjade detta för den avlyssnade och att detta skedde av oaktsamhet.

Tingsrättens slutsats är dock att uppgifterna lämnades med uppsåt och dömer honom därför till dagsböter för brott mot tystnadsplikten.

Ska överklaga

Polismannens försvarsadvokat håller dock inte med om frågan om uppsåt. 

– Vår uppfattning är att han gjorde det ouppsåtligen, säger polismannens försvarsadvokat Johan Eriksson.

Enligt honom ska polismannen varit trött och sagt saker som han inte skulle ha sagt i en besvärlig situation.

Hade tingsrätten valt att gå på polismannens försvarslinje – att han varit oaktsam när han lämnat uppgifterna – kan brottet anses vara ringa, vilket medför att polismannen frias från ansvar.

Försvaret meddelar att domen kommer överklagas.

Avlyssnad telefon

Det var över telefon som polismannens ”tunga slant” – på en telefon som var avlyssnad. Just det visste han dock inte, vilket tingsrätten godtar. Däremot ska han i samtalet ha pratat om en annan telefon som var avlyssnad och som informatören borde ”tat lugnt på”. 

Personen som var satt under övervakning var också informatör till polismannen. Enligt GT ska denne ha kopplingar till Hells Angels.

Jobbar kvar

Mannen får behålla jobbet och döms till 50 dagsböter. Av domen framgår dock att han fått arbeta med ”vaktmästarsysslor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.