En gravid kvinna sitter på en stol med en grön kavaj och en svart topp, och hon ser ut över ett rum med fönster som ger utsikt mot en stadsmiljö. I bakgrunden finns en soffa med mönstrat tyg och en radiator. Rummet har en ljus och neutral inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre år – och 27,5 miljoner kronor från EU. Hör mer om metoderna i klippet: ”Man kan ge ungdomarna mycket mer”. Foto: SVT

Värmländska kommuner får EU-pengar för att hjälpa unga lämna kriminalitet och missbruk

Publicerad

”Värmlands Unga i Arbete” ska minska risken för utanförskap och kriminalitet, och tio kommuner deltar i projektet. Arvika är en av dem.

– Som myndighetsutövare känner man att man kan ge ungdomarna mycket mer, säger Daniela Lundin, socialsekreterare och projektledare.

Projektet ”Värmlands Unga i Arbete” är finansierat av Europeiska socialfonden och totalt delar de tio kommunerna på 27,5 miljoner kronor. Projektet pågår under tre års tid och förhoppningen för Arvika kommun är att de ska hitta ett smidigare sätt att arbeta på som sedan ska kunna fortsätta användas i framtiden.

Polis och vård i samarbete

Kommunerna samverkar med polis, kriminalvård, frivård och Region Värmlands Folkhälsa för att utarbeta metoder och insatser som minskar risken för att unga hamnar i utanförskap, riskbruk, missbruk och kriminalitet.

– Var och en av enheterna har innan jobbat var för sig och följt sina rutiner. Nu har vi skapat en gemensam rutin för att fånga upp ungdomarna tidigare, säger hon.

Projektansvarig: ”Jobbar tillsammans”

Efter att projektet är slut hoppas man kunna fortsätta arbeta efter de rutiner som jobbats fram.

– De här grejerna vi erbjuder ungdomarna har vi haft hela tiden, men vi har inte vetat om det. Vi har jobbat i stuprör innan, nu jobbar vi tillsammans. Det kommer underlätta för att vi ska kunna fortsätta arbeta på detta sätt även efter att projektet är över, säger Daniela Lundin, socialsekreterare och projektansvarig.

Projektets mål

Målet med projektet är att utveckla nya arbetssätt som minskar risken för att unga hamnar i utanförskap och kriminalitet, men också få unga att lämna kriminalitet och etablera sig på arbetsmarknaden.

Samordnandet av rutiner enheter emellan har underlätta för myndigheterna att kunna fånga upp ungdomar som man tidigare inte nått.

– Målet är att nå fram till de ungdomarna vi inte nått tidigare och att dessa ungdomar ska ges alla förutsättningar för att få egen försörjning.

Än så länge är 26 ungdomar inskrivna som deltagare och målet är totalt 55 stycken under de tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.