Skyddad geografisk beteckning (SGB) är en märkning som ger ett särskilt erkännande av just det värmländska skrädmjölet. Stöpafors Kvarn norr om Sunne och Nedre Femtå Qvarn i Ambjörby är de kvarnar i Värmland som numera får kvalitetsmärka sitt mjöl.
Följ med in i Stöpafors Kvarn i klippet.
Större efterfrågan
Det är den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl som ansökt till EU om skyddad geografisk beteckning (SGB) för att kvalitetssäkra det värmländska skrädmjölet.
Än så länge syns inte stämpeln på påsarna från Stöpafors kvarn, men efterfrågan på skrädmjöl är stor – även utanför Värmland.
– De senaste åren har det ju spridit sig över hela Sverige, så intresset är större än vad man tror, säger Emelie Jensen som driver Stöpafors kvarn.
Nötaktig smak och doft
Att skräda betyder skala, men det är rostningen av havren som ger den typiska smaken och den nötaktiga doften. Skrädmjölet har en stark tradition i Värmland och är en viktig del av landskapets kulturhistoria. Och det är bara en handfull svenska produkter har fått SGB-kvalitetsmärkning.
– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Svenska producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda, säger Camilla Bender Larson på Näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
FAKTA:
I nuläget väntar ytterligare 16 andra produkter på att få godkännande av EU-kommissionen och utöver dessa finns det ett antal produkter som lämnats in för en första bedömning hos Livsmedelsverket.
Svenska produkter godkända för märkning SGB -Skyddad geografisk beteckning:
Vänerlöjrom
Kalix löjrom
Skrädmjöl
Upplandskubb
Bruna börnor från Öland
Sveciasost
Hånnlamb (kött från gutefår)
Skånsk spettekaka
Svensk Vodka
Svensk Punsch
Svensk Akvavit
Källa: Jordbruksverket