Hobbykocken om Värmlands landskapspizza: ”Sven-Ingvars möter Bocelli”

Publicerad

Vid ordet ”kolbulle” tänker de allra flesta kanske på skogen, öppen eld eller stekt fläsk – inte så hobbykocken Joakim Bengtzon. Han är personen bakom Värmlands egna landskapspizza: kolbullepizzan.

Med en pizzabotten gjord på skrädmjöl, en specialketchup av lingon istället för tomatsås och toppad med kantareller och stekt fläsk är Värmlands landskapspizza en hyllning till den klassiska kolbullen. Det var i Joakim Bengtzons kök i Karlstad som idén föddes när han deltog i en nationell tävling där Sveriges landskapspizzor utsågs.

– Jag tänker att Värmland möter Italien. Det är ju som en blandning av Sven-Ingvars möter Bocelli. Jag kallar den för krösapizzan, säger Joakim Bengtzon.

SVT:s reporter Kristin Stein har testat kolbullepizzan. Starta klippet för att se hur det gick.

Så lagar du din egna krösapizza:

Pizzabotten:

0,75 dl skrädmjöl

3-4 dl vetemjöl

1/4 pkt jäst

1 msk olivolja

0,75 tsk salt

1,25 dl vatten

Krösaketchup:

1 gul lök

2 vitlöksklyfta

250 g lingon

1,5 dl socker

1 tsk chipotlekrydda

1 tsk salt

1 krm grovmalen svartpeppar

0,5 dl rödvin

0,5 msk vinäger

0,5 dl vatten

0,5 msk olivolja

Topping:

500 g sidfläsk

300 g färska kantareller

600 g Västerbottensost, i tärningar till ostkanterna

300 gram riven Västerbottensost

2 krm svartpeppar

2 tsk torkad timjan

Gör så här:

Deg:

Blanda ihop alla ingredienser till degen och låt jäsa under duk 30-60 min.

Krösaketchup:

Grovhacka lök och vitlök

Lägg i lingon, kryddor och övrigt

Koka ca 20 min

Mixa ganska slät

Fortsätt koka ca 20 min, tills den blir tjock

Låt svalna.

Pizza:

Sätt ugnen på 225 grader.

Om kantarellerna är innehåller mycket vatten, skiva dem och förtorka dem i ugnen för att få mer smak och mindre blöt pizza, ca 5 min på 225 grader, varmluft.

Fläsket ska tärnas och stekas ganska knaprigt. Låt rinna av på papper.

Blanda kantareller och fläsk med timjan, salta och peppar.

Kavla degen tunt.

Lägg på osttärningar runt pizzakanten, rulla in osten i kanterna.

Lägg på krösaketchupen och pensla ut, även över kanterna.

Lägga på kantareller och stekt fläsk.

Toppa med riven Västerbottensost.

Grädda i ugn: 225 grader, undervärme + varmluft, ca 12 min.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.