Med en pizzabotten gjord på skrädmjöl, en specialketchup av lingon istället för tomatsås och toppad med kantareller och stekt fläsk är Värmlands landskapspizza en hyllning till den klassiska kolbullen. Det var i Joakim Bengtzons kök i Karlstad som idén föddes när han deltog i en nationell tävling där Sveriges landskapspizzor utsågs.
– Jag tänker att Värmland möter Italien. Det är ju som en blandning av Sven-Ingvars möter Bocelli. Jag kallar den för krösapizzan, säger Joakim Bengtzon.
SVT:s reporter Kristin Stein har testat kolbullepizzan. Starta klippet för att se hur det gick.
Så lagar du din egna krösapizza:
Pizzabotten:
0,75 dl skrädmjöl
3-4 dl vetemjöl
1/4 pkt jäst
1 msk olivolja
0,75 tsk salt
1,25 dl vatten
Krösaketchup:
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
250 g lingon
1,5 dl socker
1 tsk chipotlekrydda
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
0,5 dl rödvin
0,5 msk vinäger
0,5 dl vatten
0,5 msk olivolja
Topping:
500 g sidfläsk
300 g färska kantareller
600 g Västerbottensost, i tärningar till ostkanterna
300 gram riven Västerbottensost
2 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan
Gör så här:
Deg:
Blanda ihop alla ingredienser till degen och låt jäsa under duk 30-60 min.
Krösaketchup:
Grovhacka lök och vitlök
Lägg i lingon, kryddor och övrigt
Koka ca 20 min
Mixa ganska slät
Fortsätt koka ca 20 min, tills den blir tjock
Låt svalna.
Pizza:
Sätt ugnen på 225 grader.
Om kantarellerna är innehåller mycket vatten, skiva dem och förtorka dem i ugnen för att få mer smak och mindre blöt pizza, ca 5 min på 225 grader, varmluft.
Fläsket ska tärnas och stekas ganska knaprigt. Låt rinna av på papper.
Blanda kantareller och fläsk med timjan, salta och peppar.
Kavla degen tunt.
Lägg på osttärningar runt pizzakanten, rulla in osten i kanterna.
Lägg på krösaketchupen och pensla ut, även över kanterna.
Lägga på kantareller och stekt fläsk.
Toppa med riven Västerbottensost.
Grädda i ugn: 225 grader, undervärme + varmluft, ca 12 min.