Foto: SVT

Värmlandsmetanol söker nya marknader

Publicerad

Nu styr Värmlandsmetanol i Hagfors om sin inriktning och söker nya marknader.

– Det här med drivmedel, vi har inga större förhoppningar att det ska bli något långsiktigt före 2020, 2021. Under tiden tittar vi på andra marknader, vi engagerar oss inte nämnvärt för drivmedelssidan, säger Björn Gillberg, som är vd för Värmlandsmetanol.

Bolaget bildades 2001 och planerna har varit att bygga en metanolfabrik i Hagfors. Men hittills har det inte blivit någon fabrik.

– Det blir en verklighet den dag som politikerna tvingas gå från ord till handling och lägger fast långsiktiga spelregler, säger han.

Han anser att staten inte för en politik som ger goda förutsättningar för svensk produktion av metanol.

Nya marknader

Istället tittar Björn Gillberg och företaget på nya marknader. Han nämner till exempel att han haft diskussioner med företrädare för fartygsindustrin inför planerade satsningar på nya isbrytare.

– De gamla är snart slut. Det är Saab, Kockum, ABB, Stena med flera som vill bygga nästa generation svenska isbrytare och då har de valt att de ska vara miljövänliga och drivas med biometanol.

Han har flera exempel på möjliga marknader för Värmlandsmetanol. Till exempel har Uddeholm i Hagfors visat intresse för att köpa gas som produceras från metanolfabriken.

Ger inte upp

Trots att det ännu inte byggts någon fabrik visar bolagets resultat stora minussiffror, mellan 2013 och 2017 var sammanlagda resultatet, efter finansnetto, minus 15 miljoner kronor.

– Det går bra så länge vi har aktieägare som tror på det. Det är de som avgör det, ingen annan, säger Björn Gillberg.

Själv är han övertygad om att satsningen blir verklighet och har inga planer på att ge upp.

Hur länge är du beredd att hålla på?

– Jag får väl hålla på tills jag lämnar in i värsta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.