Sundstatjärn i Karlstad drabbas återkommande av algblomning och kommunen måste då och då avråda från bad, men med så kallat reduceringsfiske ska vattenkvaliteten bli bättre och i dag var det dags igen.
– Genom att få bort bottenbökande fisk som släpper ut fosfor så minskar vi utsläppet av fosfor, och genom att ta bort fisk som äter djurplankton får vi mer djurplankton i tjärnen som äter upp algerna som leder till algblomningen, säger Linnéa Skarped, kommunekolog.
Fisket genomförs med en så kallad ringnot. Ett stort nät läggs ut i vattnet, dras åt i underkant och sedan lyfts det upp med den fisk som är inuti nätet. Mört, små abborrar och sutare flyttas till Klarälven medan alla gäddor, större abborrar än 15 centimeter och ett mindre antal sutare släpps tillbaka i tjärnen.
Utreder algblomningens orsak
Det är andra gången den här metoden används i Sundstatjärn. Första gången var 2017, då flyttades 1,5 ton fisk från Sundstatjärn till Klarälven, men om reduceringsfiske kommer att användas fler gånger framöver är oklart. Kommunen försöker hitta orsaken till algblomningen, under sommaren har provtagningar gjorts, och man utreder nu olika möjliga åtgärder.
– Vi får se vad resultatet blir av det här fisket och hur det ser ut i tjärnen och om det är den åtgärden vi kommer att fortsätta med. Från kommunen är vi öppna för de förslag som finns och vi kommer utreda vilken åtgärd som kommer vara den mest effektiva, säger Linnéa Skarped.