Sedan i maj i fjol krävs inte längre tillstånd för att sätta upp viltkameror i skog och mark. Och det har man tagit fasta på i den här vinterns lodjursinventering. Bara Länsstyrelsen i Värmland har satt ut ett 60 tal viltkameror, därtill kommer ett okänt antal privata.
– Vi hoppas ju på att det kan ge ytterligare observationer och punkter i inventeringen så att den kommer närmare sanningen och att vi effektivare kan särskilja familjegrupperna, säger Fredrik Wilde som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.
Mellan 70 och 80 lodjur
Det man vet om lodjursstammen i Värmland i dag är att det handlar om 12, 5 familjegrupper vilket innebär någontsans mellan 70 och 80 lodjur. Men hittills har inventerarna varit beroende av spårning för att kunna uppskatta antalet lodjur.
– Det är svårt eftersom de rör sig hela tiden. I dagsläget är vi beroende av ett bra snötäcke och att det ska ha snöati stort sett samtidigt i hela länet, och att spårningen görs i stort sett samtidigt. Kameraarbetet gör att vi sannolikt tänjer lite på det och får mer stadga i siffrorna, säger Fredrik Wilde.
Jägarna positiva
Jägareförbundet i Värmland ser också positivt på att viltkameror används i inventeringen. De uppmanar dessutom sina medlemmar att bidra med egna kameror.
– Vissa vintrar kommer vi att ha barmark och då blir vi helt beroende av att ha viltkameror för att få till en bra inventering och kunna räkna familjegrupper. Det är ett jobb som vi gör tillsammans med länsstyrelsen och vår förhoppning är att de jägare som har kameror ute också ska rapportera när de får bilder, säger Gunnar Glöersen som är rovdjursansvarig i Jägareförbundet.
Ingen oro för illegal jakt
När tillståndsplikten för viltkamerorna tog bort väckte det en debatt om att kamerorna skulle kunna avnändas som verktyg i illegal jakt på stora rovdjur. Men den oron delas inte Länsstyrelsen i värmland.
– Vi har inga bevis för att det skulle göra det. Jag tror inte att det är någon större fara för det, säger vilthandläggaren Fredrik Wilde.
Jägareförbundet å sin sida menar att det inte spelar någon roll för den illegala jakten om det krävs tillstånd eller ej.
– Människor som är beredda att jaga rovdjur illegalt bryr sig inte om någon kameraövervakningslag heller. Den här lagen är ju till för att vi ska kunna följa viltstammarna och inte bara de stora rovdjuren. Den här kameraövervakningen kommer ju också vara viktig för att kunna följa hur många älgkalvar som föds. Efter årets torra sommar är vi ju oroliga för att det kommer födas väldigt lite kalvar, säger förbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen.