• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bild på paret från polisens förundersökning

Yrkar på fängelse för tvångsgifte

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången om äktenskapstvång mot en minderårig flicka, där en 26-årig man och föräldrarna till den utsatta flickan står åtalade. Åklagare Pia Hammar yrkade på fängelsestraff för föräldrarna och mannen.

Det var på julafton 2015 som flickan då 14 år, slog larm till polisen och berättade att hon blivit bortgift mot sin vilja och hölls inlåst och kontrollerad av sin familj. Hon anmälde också att hon hade utsatts för dödshot och misshandel. En lång utredning ledde fram till ett åtal gällande äktenskapstvång mot föräldrarna och mannen som hon ska ha blivit bortgift med.

Nekar till brott

Rättegången inleddes förra veckan och har pågått i fyra dagar. De tre misstänkta har hela tiden nekat till brott och menar att det inte skett något giftermål utan bara en frivillig förlovning. Åklagaren har dock under rättegången försökt leda i bevis att det skrivits ett avtal som är likställt med ett äktenskapkontrakt och som är bindande för flickan och går emot hennes vilja.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Enligt åtalet anhöll mannen om flickans hand i november 2015 och i början av december hölls en fest för paret där ringar utbyttes och ett äktenskapskontrakt upprättades av en shejk. Polisen hittade under utredningen kontraktet i en mobil och det har undertecknats av den 26-årige mannen och flickans far.

Tydlig bevisning

Flickans ombud Björn Karlsonius är sammantaget nöjd med rättegången.  

– Jag tycker att bevisningen är tydlig, det finns ett avtal och man kallar väl inte in en shejk och skriver på ett avtal om det inte betyder något alls. Det faller på sin egen orimlighet, säger Björn Karlsonius.

Det finns bara ett fåtal domar i liknande ärenden och ännu ingen praxis att följa. Pia Hammar yrkade på fängelse för samtliga tre åtalade utan att exakt kunna precisera längden berättar Björn Karlsonius.

– Hon yrkade på minst ett år för samtliga tre, men det finns ju ingen praxis än så vi får se hur rätten dömer.

”Ska förstå att de gjort fel”

Maxstraffet för äktenskapstvång är fängelse i fyra år. Domen meddelas om tre veckor. Redan vid rättegångens start stod det klart att flickan valt att inte kräva något skadestånd.

– Hon är väldigt spänd nu. Hon vill att föräldrarna och mannen ska bli dömda och förstå att de gjort fel, samtidigt är hon rädd för att föräldrarna ska hamna i fängelse, säger Björn Karlsonius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet