Skaraborgs sjukhus styrelse har gett verksamhetschefen på Medicinkliniken i uppdrag att utreda hur det ska gå till att ta bort 21 av 63 vårdplatser på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. Detta har ett stort antal läkare vid sjukhuset reagerat starkt på och skriver i ett protestbrev till ledningen att det är ”ett allvarligt hot mot patientsäkerheten”.
– Vi undrar ju varför man ska dra ner på ett oerhört välfungerande sjukhus som är bevisat kostnadseffektivt och inte har några bemanningssvårigheter.
Flera neddragningar
Sjukhuset i Lidköping har under många år drabbats av neddragningar som successivt har försämrat tillgången till akut sjukvård för invånarna i västra Skaraborg, menar läkarna som undertecknat protesten.
– Det började med stängning av förlossningen, flytt av urolog, gyn, slutenvård för barn, och så småningom nattstängning av kirurgakuten, säger Hanna Österman.
– Det är ju inte svårt att föreställa sig att man planerar att göra sjukhuset till ett elektivt sjukhus, alltså att det bara kommer att finnas planerad vård.
Måste spara
Under fredagen träffades några av läkarna och biträdande sjukvårdsdirektör Jane Johansson.
– Det här är ett av flera scenarior som vi tittar på eftersom vi måste minska kostnaderna med 150 miljoner kronor, säger Jane Johansson.
Hon säger att det inte finns någon bakomliggande tanke att akuten ska försvinna, men har samtidigt förståelse för överläkarnas resonemang kring att en kraftig minskning av antalet vårdplatser gör det svårare att vara ett fungerande akutsjukhus.
Andra sätt att spara
Läkarna som skrivit under protestbrevet menar att ledningen måste titta på andra sätt att spara än att minska antalet vårdplatser, som vad som går att spara in på administration, labbprover och dyra läkemedel i stället.
Nu under sommaren stängs intensivvårdsavdelningen i Lidköping under tre veckor. Redan denna åtgärd menar läkare vid sjukhuset kan innebära att man riskerar livet på patienter, eftersom redan inlagda patienter vars tillstånd försämras då måste transporteras drygt fem mil till Skövde.
Svår tid för utredning
– Det är en starkt bidragande negativ faktor att vi tvingas göra denna utredning under semestertiden, men det är den tidsram som regionstyrelsen har satt, konstaterar biträdande sjukvårdsdirektör Jane Johansson.