Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Andersson, rektor för Sjumilaskolan, är bekymrad över att 36 elever inte kommit tillbaka efter sommarlovet. Foto: SVT

36 elever saknas på Sjumilaskolan i Göteborg efter sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor efter terminsstart saknas 36 elever på Sjumilaskolan i Göteborg. Enligt rektorn är det ännu för tidigt att säga vad orsakerna är, men skolan har gjort ett antal orosanmälningar till socialtjänsten.

– Det kan vara att man flyttar tillbaks till sitt ursprungsland eller till en annan kommun, eller har en längre semester, säger Charlotte Andersson, rektor för Sjumilaskolan.

I samtliga tre scenarion har vårdnadshavaren i så fall låtit bli att informera skolan, vilket gör att eleverna räknas som saknade, enligt Charlotte Andersson.

Kompisar som saknar dem

Sjumilaskolan är en F-9 skola med cirka 500 elever, vilket innebär att omkring sju procent av eleverna nu saknas. Enligt rektorn är detta fler elever än förra året, men hon kan inte säga exakt hur stor ökningen är. Det rör sig om elever utspridda i alla årskurser från förskoleklass och upp till årskurs nio.  

– Deras kompisar saknar dem, deras lärare saknar dem. Det är tråkigt, för skolan är viktig. Vi har 178 skoldagar och det är färre än vad man är ledig, säger Charlotte Andersson. 

Orosanmälningar 

Enligt Charlotte Andersson har orosanmälningar gjorts till socialtjänsten rörande de saknade eleverna, men hon kan inte säga exakt hur många. Skolan utreder nu vad som ligger bakom att eleverna saknas, bland annat genom att skriva brev för att få kontakt med vårdnadshavare.

– Får vi inte det så gör vi orosanmälan kring eleverna som vi inte får tag på, säger Charlotte Andersson. 

Enligt grundskoleförvaltningen finns det ännu ingen samlad bild av hur många elever som saknas på skolor i Göteborgs stad. Siffror för denna så kallade skolpliktsbevakning sammanställs ungefär tre månader efter terminsstart. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.