Det som i dag är Masthamnen i Göteborg var en gång i tiden en hamn för mindre rodd- och transportbåtar som kom och gick till tullhuset. Hamnen byggdes på 1600-talet som en del av stadens försvar. Och innanför sjömuren skapades en liten hamnbassäng som omväxlande kallades ”Masthamn” eller ”kronans masthamn”.
Vraken från de tre skeppen hittades just vid Masthamnen av arkeologer vid statens museer.
– Det var jättekul att hitta båtarna. Den norra delen av Masthamnen har varit en naturhamn från början men på 1730–1740-talet förkortade man hamnen och gjorde en murkant för att skapa fler fria ytor kanske för att anlägga byggnader för att förvara olika varor. I samband med att man fyllde igen platsen har båtarna bevarats, säger arkeologen Carina Bramstång Plura.
Vrak från 1600-1700-talet
Enligt arkeologernas ska båtarna ha hamnat på botten någon gång på 1600-1700-talet. Skeppen är gjorda av ek och byggda i klinkteknik som är en gammal båtbyggarteknik där man lägger bordläggningsplankorna omlott.
Sedan i våras har arkeologerna undersökt området på grund av bygget med Västlänken.
– Vi vet inte om de sänktes medvetet, att man borrade hål i botten eller om de sjönk tidigare och sedan fick ligga kvar. Det är intressanta lämningar vi hittat i Masthamnen som bidrar till ny kunskap om stadens historia.
Arkeologerna samarbetar med en marinarkeolog och båtarna ska nu tas upp, och fler analyser ska göras.