I klippet ovan kan du följa med marinekologen Dana Dalicsek som visar några av de framgrävda vraken.
Under äver ett års arbete har vraken hittats löpande. Allt från större 20 meters hemförarbåtar från 1700-talet till mindre 4-5 meters bruksbåtar – den senaste från 1800-talet. En gång låg de vid Masthamnen, nuvarande Packhusplatsen, och när de sjönk till botten fortsatte trafiken som vanligt.
Leran ligger tung nästan överallt där man gräver för Västlänken. Och inte mindre än under nio tillfällen har arbetet stoppats då marinarkeologerna funnit ett nytt vrak. Efter uppgrävning och dokumentation blir vraken bortflyttade men räddas inte i sin fysiska form. I stället sparas de digitalt som 3D-foto, vilket kan ses på Arkeologernas hemsida.
”Ny bild av Göteborg”
Dana Dalicsek, marinarkeolog och projektledare, berättar att de här vraken ger nya detaljer om Göteborgs historia.
– Om man jämför med dagens lokala småbåtshamn, så är det så att ibland är det någon båt som sjunkit och då tänker alla ”ja, den ligger där”. Och så tar man sig förbi ändå.
Han fortsätter:
– Det var precis likadant i Masthamnen en gång i tiden. Båtarna vi hittar var ofta snabbyggda och billiga båtar som man inte brydde sig om att ta upp och reparera när de sjönk. Men nu får vi, tack vare det, en helt ny bild av Göteborg som hamnstad, säger Dana Dalicsek.