En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person (fältsekreteraren Olle Vister) som sitter framför en hylla med olika föremål. Den högra sektionen visar en uppsättning silverfärgade gaspatroner på ett rött underlag, med några som ligger löst och andra i en öppen förpackning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har börjat dyka upp lustgastuber i Bengtsfors – och kommunen vill nu stoppa den förmodade berusningstrenden bland ungdomarna. Förutom samtal på fritidsgården och föräldramöten ska de upphittade tuberna kartläggas. Foto: SVT

80-tal lustgastuber hittade i Bengtsfors: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har Bengtsfors hittat ett 80-tal lustgastuber på olika platser i kommunen. Nu tas flera olika åtgärder för att bli av med berusningstrenden.

– Det handlar om människoliv, det sker ju dödsfall, säger fältsekreteraren Olle Vister.

Att andas in lustgas i berusningssyfte kan vara farligt, till exempel kan det orsaka skador på både nervsystemet och det kognitiva systemet. Under de senaste åren har användningen ökat, främst bland unga.

Det verkade länge som att trenden hade hoppat över Bengtsfors kommun, men i våras började det dyka upp lustgastuber på återvinningsstationer och platser som är kända för att vara en samlingspunkt för ungdomar, vilket även Dalslänningen har rapporterat om.

Ska stoppa trenden

Sedan dess har ett 80-tal tuber hittats – en utveckling som oroar fältsekreteraren Olle Vister. Han misstänker också att mörkertalet är stort.

– Man kan ju tänka sig att det säkert är många fler som vi inte känner till.

Kommunen försöker nu stoppa utvecklingen av trenden på flera olika sätt.

Starta videon för att höra vad kommunen gör för att bli av med lustgasproblemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.