”Till slut klarar de inte av trycket och exploderar” Följ med in på avfallskraftvärmeverket i klippet.
Lustgas har blivit allt vanligare för unga att använda som berusningsmedel. Det ökade användningen medför inte bara hälsorisker utan också problem när förpackningarna inte sorteras rätt.
På avfallskraftvärmeverket i Sävenäs i Göteborg behandlas 550 000 ton avfall per år som omvandlas till fjärrvärme och el. Men för fyra år sedan började det smälla i pannorna. Idag smäller det mer eller mindre dagligen.
– Det här ger kostsamma produktionsbortfall och reparationskostnader, säger Jonas Axner, produktionschef.
Ska sorteras som farligt avfall
När lustgastuber inte sorteras som farligt avfall hamnar de ofta i restavfallet. När de förbränns kan de explodera i pannorna, ett problem i flera städer i landet.
För kommunägda Renova i Göteborg innebär det kostnader i form av produktionsbortfall och ökade underhållskostnader för cirka 10 miljoner kronor om året.
– Jag tycker att det är väldigt onödiga kostnader bara för att man inte sorterar rätt uppströms. Att samhället inte får till en lagstiftning eller pantsystem eller några andra styrmedel, säger Jonas Axner.
Vad kan ni göra för att förhindra att tuberna kommer in på anläggningen?
– När de väl ligger i bunkern är de i princip omöjliga att upptäcka, då kommer de att följa med in i pannorna, säger han.
Rätt sorterade lustgastuber också en kostnad
Även lustgastuber som sorteras rätt, i farligt avfall, har ökat i kostnader. 2023 las cirka 60 procent av kommunens budget för farligt avfall på hanteringen av lustgastuber.
Kostnaden för hanteringen steg från en miljon kronor 2022 till fyra miljoner förra året. För 2024 beräknas kostnaden hamna på cirka fem miljoner.
– Det är en orimlig kostnad, det är en stor del av vår budget som går till detta, säger Anders Lisle, på Kretslopp och vatten i Göteborg.
Hittills i år har kommunen samlat in 28,5 ton tomma lustgasbehållare och vill se ett ökat producentansvar.
SVT har sökt flera återförsäljare av lustgastuber i Sverige, men inte lyckats få någon intervju.
LAGSTIFTNING OM LUSTGAS
I dag är det lagligt att köpa och sälja lustgas utan åldersgräns.
Regeringen förbereder ett lagförslag som gör det olagligt att sälja lustgas i större mängder till privatpersoner och för berusningssyfte. Samt att personer under 18 år inte ska kunna köpa det.
Lagen kan träda i kraft tidigast 2026.