När SVT besöker Högdalenverkets panna 4 står den still. Vi får följa med in, på jakt efter det som orsakat de allt vanligare driftsstoppen.
Orsaken? En lustgastub. Den allt flitigare användningen av lustgas kostar samhället mångmiljonbelopp, och skadar klimat och miljö. Förbrukade lustgastuber ska sorteras som farligt avfall vid återvinningscentralen. Trots det hamnar de ofta i hushållsavfallet.
Produktionsledaren Per Ljung drar i varningsklockan.
– Vi ser en fördubbling av antalet driftstörningar i våra anläggningar, säger han.
För här i Högdalen ligger Stockholms njure. Här omvandlas stadens sopor till värme för södra Stockholm. I värmeverkets sopförbränningskammare ligger temperaturerna vanligtvis på över 800 grader.
Men när SVT är på besök är värmeverkets största panna avstängd och kall – en allt vanligare företeelse.
Fördubbling av driftstopp
Bara i år har Stockholm Exergi genomfört 12 driftstopp på värmeverken i Stockholmsområdet – vilket är dubbelt så mycket som under hela 2023.
Driftstopp som enligt Per Ljung, produktionsdirektör på Stockholm Exergi, går att koppla direkt till exploderande lustgastuber.
– Ökningen av driftstopp är direkt proportionell med ökningen av användningen av lustgas ute i samhället.
I videon ovan visar han hur det går till när lustgasflaskorna flyger som projektiler i anläggningen.
Tusentals kilo tuber
Stockholm vatten och avfall (SVOA) har de senaste tre åren sett en kraftig ökning av antalet lustgastuber som kommer in till återvinningscentralerna.
För två år sedan (2022) inkom nästan 21 000 kg lustgastuber till SVOA:s insamlingsplatser. Redan i juli i år hade de tagit emot nästan 20 000 kg, alltså en fördubbling. Och en fingervisning om det ökande lustgasanvändandet.
Kostnad på hundra miljoner
Kostnaden för ett oplanerat stopp i fjärrvärmeverk kan kosta verket 5 – 10 miljoner kronor.
Stockholm Exergi, Göteborg Energi, Sysav i Malmö och Tekniska verken i Linköping utgör 25 procent av fjärrvärmemarknaden. Här beräknas kostnaderna för de oplanerade stoppen årligen uppgå till upp emot 100 miljoner kronor, enligt branschen.
Inkomna lustgasflaskor på Stockholms återvinningcentraler
2022: 20 777 kg
2023: 31 001 kg
2024 (t.o.m 15 juli): 19 763 kg
Källa: Stockholm vatten och avfall (SVOA)