En delad bild som visar till vänster två tuber med lustgas, placerade på våt asfalt. Till höger syns Per Ljung, produktionsdirektör på Stockholms Exergi, reflexjacka och hjälm, som knäböjer inuti sopförbränningspannan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En uppenbar risk att någon kommer att träffas” – Per Ljung på Stockholm Exergi berättar om hur lustgastuber blir en dyr miljöbov och en säkerhetsrisk på fjärrvärmeverken. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Lustgastuber blir bomber i fjärrvärmeverk: ”Kan flyga 100-tals meter”

Uppdaterad
Publicerad

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna blir till miljöbovar som kostar samhället minst hundra miljoner kronor varje år. När tuberna exploderar orsakar de stopp i fjärrvärmeverken, och riskerar att skada människor.

– Det är en uppenbar risk att någon träffas av en sådan projektil, säger Per Ljung, produktionsledare vid Stockholm Exergi.

När SVT besöker Högdalenverkets panna 4 står den still. Vi får följa med in, på jakt efter det som orsakat de allt vanligare driftsstoppen.

Orsaken? En lustgastub. Den allt flitigare användningen av lustgas kostar samhället mångmiljonbelopp, och skadar klimat och miljö. Förbrukade lustgastuber ska sorteras som farligt avfall vid återvinningscentralen. Trots det hamnar de ofta i hushållsavfallet.

Produktionsledaren Per Ljung drar i varningsklockan.

– Vi ser en fördubbling av antalet driftstörningar i våra anläggningar, säger han.

För här i Högdalen ligger Stockholms njure. Här omvandlas stadens sopor till värme för södra Stockholm. I värmeverkets sopförbränningskammare ligger temperaturerna vanligtvis på över 800 grader.

Men när SVT är på besök är värmeverkets största panna avstängd och kall – en allt vanligare företeelse.

Fördubbling av driftstopp

Bara i år har Stockholm Exergi genomfört 12 driftstopp på värmeverken i Stockholmsområdet – vilket är dubbelt så mycket som under hela 2023.

Driftstopp som enligt Per Ljung, produktionsdirektör på Stockholm Exergi, går att koppla direkt till exploderande lustgastuber.

– Ökningen av driftstopp är direkt proportionell med ökningen av användningen av lustgas ute i samhället.

I videon ovan visar han hur det går till när lustgasflaskorna flyger som projektiler i anläggningen.

Tusentals kilo tuber

Stockholm vatten och avfall (SVOA) har de senaste tre åren sett en kraftig ökning av antalet lustgastuber som kommer in till återvinningscentralerna.

För två år sedan (2022) inkom nästan 21 000 kg lustgastuber till SVOA:s insamlingsplatser. Redan i juli i år hade de tagit emot nästan 20 000 kg, alltså en fördubbling. Och en fingervisning om det ökande lustgasanvändandet.

Kostnad på hundra miljoner

Kostnaden för ett oplanerat stopp i fjärrvärmeverk kan kosta verket 5 – 10 miljoner kronor.

Stockholm Exergi, Göteborg Energi, Sysav i Malmö och Tekniska verken i Linköping utgör 25 procent av fjärrvärmemarknaden. Här beräknas kostnaderna för de oplanerade stoppen årligen uppgå till upp emot 100 miljoner kronor, enligt branschen.

Inkomna lustgasflaskor på Stockholms återvinningcentraler

2022: 20 777 kg

2023: 31 001 kg

2024 (t.o.m 15 juli): 19 763 kg

Källa: Stockholm vatten och avfall (SVOA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.