En hand håller en lila balloong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under årets första nio månader har Giftinformationscentralen tagit emot 672 samtal om lustgas från personer som är 20 år och äldre. Foto: SVT

Dramatisk ökning av lustgas – Giftcentralen: ”Sticker ut som ingenting annat”

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar explosionsartat bland unga. Försäljningen sker nu till minderåriga utanför skolor i Norrköping. Helt lagligt.

Det är främst unga vuxna i åldern 20–30 år som inhalerar gasen och drabbas av skador.

– Det är ett stort problem som vi ser bland unga och unga vuxna, säger Annika Granath, kommunpolis i Norrköping.

Samtalen ökar

Till Giftinformationscentralen kommer frågor både från sjukvården och allmänheten kring inträffade förgiftningstillbud av olika allvarlighetsgrad.

Under årets första nio månader har myndigheten tagit emot 672 samtal om lustgas från personer som är 20 år och äldre. Det är mer än en fördubbling, jämfört med samma period 2022, då antalet samtal var 326 stycken.

Det har skett en dramatisk ökning av användningen av lustgas bland unga vuxna. Foto: Leif Sandberg/Grafik

– Det sticker ut som ingenting annat vi har sett på Giftinformationscentralen de senaste 20 åren, säger Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Ännu inte 18-årsgräns

Nyligen föreslog staten att förbjuda användningen av lustgas i berusningssyfte. Det handlar inte om ett totalförbud. Istället kommer det bli 18-årsgräns att köpa lustgas, samtidigt som mängden lustgas en person får köpa kan komma att regleras.

Fyra personer står tillsammans i en urban miljö med moderna byggnader i bakgrunden. De är klädda i mörka kläder, med en person i röd jacka och en annan i vit sweatshirt. Området är soligt och gröna träd och buskar syns i bakgrunden, vilket ger en fräsch och livlig atmosfär. En grön bänk är synlig i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gymnasieelever i Norrköping dela sina tankar om lustgasanvändning. Foto: Edina Foric/SVT

Lustgas – så påverkas kroppen

  • Vitamin B12-brist. Lustgas kan förstöra och hindra upptagningen av B12 i kroppen. Vid regelbunden användning kan detta leda till allvarliga nervskador.
  • Köldskador. Direkt inandning av lustgas från ett munstycket kan ge köldskador i mun och strupe, då gasen kommer ut iskall.
  • Syrebrist. Till skillnad från medicinsk lustgas är livsmedelsgasen mer koncentrerad. Därför kan det hända att hjärnan inte får tillräckligt med syre, vilket kan göra att man svimmar.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.