Det är främst unga vuxna i åldern 20–30 år som inhalerar gasen och drabbas av skador.
– Det är ett stort problem som vi ser bland unga och unga vuxna, säger Annika Granath, kommunpolis i Norrköping.
Samtalen ökar
Till Giftinformationscentralen kommer frågor både från sjukvården och allmänheten kring inträffade förgiftningstillbud av olika allvarlighetsgrad.
Under årets första nio månader har myndigheten tagit emot 672 samtal om lustgas från personer som är 20 år och äldre. Det är mer än en fördubbling, jämfört med samma period 2022, då antalet samtal var 326 stycken.
– Det sticker ut som ingenting annat vi har sett på Giftinformationscentralen de senaste 20 åren, säger Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.
Ännu inte 18-årsgräns
Nyligen föreslog staten att förbjuda användningen av lustgas i berusningssyfte. Det handlar inte om ett totalförbud. Istället kommer det bli 18-årsgräns att köpa lustgas, samtidigt som mängden lustgas en person får köpa kan komma att regleras.
Frågor om lustgas
Lustgas – så påverkas kroppen
- Vitamin B12-brist. Lustgas kan förstöra och hindra upptagningen av B12 i kroppen. Vid regelbunden användning kan detta leda till allvarliga nervskador.
- Köldskador. Direkt inandning av lustgas från ett munstycket kan ge köldskador i mun och strupe, då gasen kommer ut iskall.
- Syrebrist. Till skillnad från medicinsk lustgas är livsmedelsgasen mer koncentrerad. Därför kan det hända att hjärnan inte får tillräckligt med syre, vilket kan göra att man svimmar.
Källa: 1177