En person blåser i en metallisk enhet, som liknar en sprutpistol, med en röd och silverfärgad kropp. Personen håller en svart handtag och har en avslappnad grip om en del av enheten. Bakgrunden är suddig och oskarp, vilket drar fokus till aktiviteten som utförs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar överläkaren konsekvenserna med lustgasanvändning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så påverkas din kropp av lustgas

Publicerad

Nervskador, hallucinationer och köldskador – det är bara några av konsekvenserna när lustgas används som berusningsmedel.

Det Giftinformationscentralen ser är att individer som använder lustgas upprepat i stora mängder löper större risk för skador.

– Då förstörs vitamin B12 vilket kan leda till nervskador som yttrar sig, till exempel fumlighet, känselbortfall, muskelsvaghet och svårighet att hålla urin, säger Johanna Grass, överläkare på Giftinformationscentralen.

Demensliknande symtom

Dessutom kan brist på vitamin B12 orsaka psykiatriska problem, såsom förändrad verklighetsuppfattning, hallucinationer och demensliknande symtom.

– Tråkigt att ha en demensbild och vara 22 år, det tycker jag är allvarligt, säger Johanna Grass.

Det är inte så vanligt, men enligt överläkaren rapporteras varje år fall av allvarliga blodproppar.

– Proppar i blodkärlen kan i vissa fall vara direkt livshotande. Ingen har dött av det vad jag känner till, men det har varit nära.

Lustgas används i vården

Lustgas har använts inom sjukvården sedan mitten av 1800-talet.

– Det kan få en tro att det är ofarligt. Men när det används medicinskt, sker det framför allt kontrollerat och vid enstaka tillfällen, säger överläkaren.

I videoklippet svarar överläkaren på tre frågor om hur kroppen påverkas av lustgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.