Bild med två sektioner: till vänster syns en hög med skräp, främst trasiga kläder och textilier, hängande från en vägg, medan höger sektion visar en behållare fylld med rostiga metallcylindrar, troligtvis gamla patroner eller liknande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Följ med in i värmeverket där lustgastuberna slängs och sedan exploderar i pannan. Foto: Christoffer Urborn/SVT/Vattenfall

Lustgas exploderar i värmeverket i Uppsala: ”Smäller flera gånger per dag”

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger om dagen – varje dag. Så ofta exploderar felsorterade lustgastuber på värmeverket i Uppsala.

– Vi har märkt en tydlig ökning, från att det skedde vid skolavslutningar till dagligen, säger Anders Pettersson på Vattenfall.

Vattenfalls värmeverk har stora problem med lustgasflaskor som slängs bland hushållssopor eller i offentliga sopkorgar. När tuberna slutligen hamnar i värmeverken exploderar de, likt bomber – och detta händer dagligen.

– Det smäller flera gånger per dag, säger Anders Pettersson, sakkunnig på avfallsbehandling på Vattenfall.

Lustgasflaskorna ska sorteras som farligt avfall. Behållarna är tryckkärl som inte får utsättas för högre temperaturer än 50 grader. Vid avfallsförbränningen uppnås en temperatur på över 1 000 grader vilket leder till att flaskorna exploderar.

Tvingas öka säkerheten

Vattenfall har sett en kraftig ökning av lustgasexplosioner de senaste fem åren. Förr fick man in felsorterade tuber i samband med skolavslutningar, nu är det dagligen.

På grund av det har värmeverket i Uppsala tvingats ändra säkerhetsrutinerna.

– Vi måste nu tömma pannan på avfall och fylla på med biobränsle innan vi gör våra veckovisa besiktningar, just för att ingen lustgastub ska explodera när vår personal inspekterar, säger Anders Pettersson.

I klippet ovan: Följ med in i värmeverket där lustgastuberna slängs och sedan exploderar i pannan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.