En tvådelad bild med kvinna på vänstra sidan och lustgastuber på högra sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Therez Almerfors (M) vill att Uppsala kommun ska ha ett lokalt förbud mot lustgasberusning i offentliga miljöer. Foto: Pontus Stark/Arkiv

Förslag: Lustgas kan förbjudas på Uppsalas skolområden

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli förbjudet att berusa sig med lustgas på offentliga platser och på förskole- och skolområden i Uppsala kommun, om en motion från Moderaterna röstas igenom.

Det är oppositionsrådet Therez Almerfors (M) som signerat motionen om förbudet. Kommuner har inte makt över svensk lag, men varje kommun har ordningsföreskrifter som kommunfullmäktige kan besluta att ändra. Det betyder att om Uppsala kommun förbjuder lustgas som berusningsmedel kommer det bara gälla offentliga platser och skolområden.

– Om vi har ett lokalt förbud ger det polisen bättre verktyg att kunna jobba mot lustgasen, säger Therez Almerfors (M).

”Ett slag i luften”

Kommunstyrelsen håller på att göra om den lokala ordningsstadgan och då har frågan om lustgas kommit upp.

– Det är positivt att göra något åt det. Men det är ganska mycket ett slag i luften, ett symboliskt slag. Det som verkligen behövs är att regeringen förbjuder det på nationell nivå, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inte första gången

Om motionen röstas igenom blir Uppsala kommun inte först med att förbjuda lustgas som berusningsmedel på offentliga platser. Nacka, Vallentuna, Bollnäs och Partille är några av de kommuner som på något sätt förbjudit lustgas och bland annat Malmö kommun utreder frågan, enligt kommunernas egna hemsidor.

Se i videon om var Uppsala ungdomsjour hittar lustgaspatroner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.