• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s reportage om närståendeadoptioner har fått många kommentarer på webben och på sociala medier. Foto: SVT

Adoptioner väcker starka reaktioner

Publicerad

Reportaget om Britt-Marie och Sofia som behövt adoptera sina egna barn har väckt ilska, förvåning och igenkänning. Både på sociala medier och på SVT västs egen webb har situationen för samkönade föräldrar diskuterats.

Vissa personer har blivit förvånade över att föräldralagstiftningen skiljer på samkönade och olikkönade par, efter assisterad befruktning utomlands.

”Jag blev förbluffad över artikeln. Jag har tagit det som självklart att man i samkönade äktenskap har samma rättigheter som alla andra”, skriver användaren Anette i SVT:s chatt om ämnet.

Insemination för samkönade par

Berättar om egna erfarenheter

Men det är många som känner till lagstiftningen väl, och som berättar om egna erfarenheter av närståendeadoptioner.

”Själva adoptionsprocessen är både diskriminerande och kränkande. Jag fick bl a frågan hur länge jag vetat att jag är homosexuell. Hur många heteropar blir tillfrågade om hur länge de vetat att de är heterosexuella i samband med att deras barn föds?” skriver signaturen Helena.

”Vi fick sitta och prata om våra besparingar, hur vi löser konflikter, hur vi träffades, varför min fru skulle bli ”mamma” till vårt barn (hon var ju redan mamma). Jag var ledsen ett tag efteråt och ser tillbaka på det med en känsla av ovärdighet och utsatthet. Det värsta är att vi får göra om det vid nästa barn,” berättar Nina Konnebäck.

Olika syn på föräldraskap

Åsa Larsson skriver ”I ett samkönat äktenskap är ju den ena parten varken mamma eller pappa och således inte hennes eller hans eget barn som antyds i artikeln”. Flera personer argumenterar emot med att det är en föråldrad syn på föräldraskap.

”Själv tycker jag att det är vansinne att ett gift par som bestämt sig för att få barn tillsammans, sparat ihop pengar, lagt massor av tid på resor och behandlingar utomlands, skrivit på samtyckesblanketter, drömt och och längtat efter barnet tillsammans ändå inte kan räknas som mamma och mamma enligt lagen”, skriver Elin.

Debatt på sociala medier

På sociala medier uppstod en diskussion när en kvinna i ett samkönat äktenskap berättade att hon sett adoptionen som ett bra sätt för hennes fru att bli förälder. Flera personer svarade att samkönade par borde kunna bli föräldrar på samma sätt som olikkönade par som använder sig av en spermadonator.

”Inte ovanligt med annan genetisk förälder”

Användaren Gitte reagerar på att olikkönade par behandlas annorlunda.

”När jag och maken gifte oss var jag gravid i åttonde månaden. Maken registrerades som pappa till barnet. Sjukt, med tanke på att barnet lika gärna kan ha en annan förälder genetiskt. 

Det är inte alls ovanligt att någon annan än den födande mammans äkta hälft är genetisk förälder.

Varför ska inte alla gifta föräldrar behandlas lika?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för samkönade par

Mer i ämnet