• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Camilla Schultz, sexualpolitisk talesperson för RFSL i Göteborg. Foto: SVT

Lagändring rör upp känslor inom RFSL

Uppdaterad
Publicerad

Glädje för dem som kommer att få bli föräldrar i framtiden. Sorg för alla dem som tvingats adoptera sina egna barn.

Camilla Schultz är ordförande för RFSL Göteborg. Hon välkomnar lagändringen, men tycker att den borde ha kommit långt tidigare.

– Det finns förlegade föreställningar om hur ett föräldraskap ska se ut. Det tar lång tid att förändra, säger hon.

Insemination för samkönade par

Transpersoner utesluts

RFSL vill se en könsneutral föräldraskapspresumtion. Det skulle innebära att barn som föds inom ett äktenskap får två juridiska föräldrar, även om det inte har en genetisk koppling till båda föräldrarna. Så ser det ut idag för heterosexuella gifta par, där mannen antas vara pappa utan att någon kontroll görs.

Förändringen skulle underlätta även för transpersoner som skaffar barn, menar Camilla Schultz.

– Föräldralagstiftningen som är skriven specifikt för kvinnor och män kommer snabbt att bli omodern, nu när vi pratar om ett tredje kön, säger hon.

Ett steg i rätt riktning

Lagändringen kommer att göra skillnad för de lesbiska par som väljer att resa utomlands på grund av långa köer till assisterad befruktning i Sverige. De som väljer en godkänd klinik och en känd donator kommer att slippa adoptera barnet när de återvänder till Sverige. Men vissa par väljer att resa utomlands för att kunna använda en anonym donator. Det tillåts inte i Sverige. Lagstiftningen grundar sig på att barn ska ha rätt att känna till sitt genetiska ursprung.

Camilla Schultz tycker att föräldrar ska kunna välja en anonym donator, utan att behöva gå igenom en adoptionsprocess.

– Jag ser ingen anledning till att behöva ha ett namn på den som donerat könsceller. Föräldrar är de som ett barn växer upp med, säger Camilla Schultz.

Fakta: Lagändringen

När en kvinna som är gift med en man får barn blir han automatiskt juridisk förälder till barnet. Så ser det inte ut för gifta samkönade par. När de får barn genom assisterad befruktning utomlands behöver kvinnan som inte fött barnet adoptera det.

Den 13 juni röstar Riksdagen om en lagändring. Den skulle innebära att samkönade par som får barn med hjälp av en känd donator på en klinik utomlands slipper adoptionsprocessen. Liksom olikkönade par skulle de bli juridiska föräldrar genom att intyga att de samtyckt till inseminationen och att de är föräldrar båda två.

Par som får barn med hjälp av en anonym donator ska fortfarande behöva göra en närståendeadoption. Det ska även gälla för olikkönade par.  

Sverigedemokraterna har inte svarat på hur de kommer att ställa sig till förslaget. Övriga partier säger till SVT att de kommer att rösta för lagändringen. 

RFSL vill se att lagstiftningen gäller även för par som får barn med hjälp av en anonym donator. Man kritiserar även att lagen är skriven specifikt för kvinnor och därmed exkluderar föräldrar som är transpersoner. 

Om förslaget får majoritet i Riksdagen kommer ändringarna att börja gälla den 1 januari 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för samkönade par

Mer i ämnet