I inledningen av rättegången mot NMR-demonstranterna yrkade flera advokater på att delar av åtalet ska avvisas. Det gällde delen som rör hets mot folkgrupp. Advokaterna menade att det här handlar om tryck på till exempel plakat, och att det därför faller under tryckfrihetsförordningen.
Det skulle alltså inte prövas av tingsrätten, utan det är bara Justitiekanslern, JK, som kan ta ställning till detta, menade advokaterna.
På plakaten som användes vid demonstrationen 2017 fanns bland annat tyrrunan, som är NMR:s symbol. Symbolen användes även av nazister i Nazityskland.
Åklagare: ”Verklighetsfrånvänt”
Jonas Martinsson är åklagare och han var kritisk till det förslaget och menade istället att tingsrätten borde avgöra åtalspunkterna.
– Tingsrätten ska inte pröva en enskild fana eller plakat utan att de tilltalade genom att delta i demonstrationen med de här attributen bidrar till att sprida meddelandet.
– Om tingsrätten avvisar detta så skulle det innebära att det inte går att pröva hela händelseförloppet. Och det skulle vara helt verklighetsfrånvänt. Det kan aldrig ha varit avsikten att det skulle vara på det viset. Därför bestrider jag avvisningsyrkandet, säger Jonas Martinsson i rätten.
Femton åtalas för hets mot folkgrupp
Av de sexton åtalade är åtta anklagade för våldsamt upplopp medan femton åtalas för hets mot folkgrupp. En del av bevisningen består av filmer från de kameror som polisen bar på sig under demonstrationen.
Enligt preliminära planeringen ska rättegången avslutas någon gång i mitten av oktober. De åtalade har tidigare nekat till brott.
Tingsrätten meddelade vid 11-tiden att kravet på att avvisa delar av åtalet avfärdas.
Se här vad åtalet gäller