I juni åtalade kammaråklagare Helene Gestrin två svenskar, varav en göteborgare, vid Göteborgs tingsrätt för ”brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia”. Männen deltog i det projekt som nu resulterat i en dokumentärfilm, där ett tidigare okänt hål i sidan på skrovet visas. Rättegången hålls i Göteborg i slutet av januari nästa år.
Utesluter inte dykningar
Statsministern har sagt att de nya uppgifterna i filmen måste utredas och han utesluter inte nya dykningar vid vraket, rapporterar Aftonbladet. Men åklagaren säger att det inte går att genomföra utan att först förändra lagstiftningen.
– Det finns ingen legal möjlighet för någon enligt den här lagen att vidta åtgärder därnere, så länge det inte handlar om att täcka över och skydda vraket eller för att förhindra föroreningar av den marina miljön, säger hon bestämt.
Lagtexten är väldigt kort och tydlig, och bygger på ett avtal mellan länderna Sverige, Finland och Estland.
– All undervattensverksamhet i området är förbjuden, förutom de två uttryckliga undantagen, betonar åklagaren.
Internationellt vatten
Dokumentärfilmandet gjordes på internationellt vatten och från ett tyskflaggat fartyg – och Tyskland har inte ratificerat lagen. Men åklagaren menar att lagen är ett undantag från de vanliga regler som gäller på internationellt vatten och därför kan appliceras även här. Eftersom hon har åtalat förväntar hon sig en fällande dom. Men också överklaganden:
– Detta är en unik lagstiftning och det är första gången den prövas. Vi får väl se vad domstolen säger, men det finns god anledning att tro att det här är ett ärende som kommer att prövas av mer än en domstol, säger Helene Gestrin.