Det var i måndags, i samband med att en dokumentärfilm publicerade nya vrakbilder på M/S Estonia, som de nya uppgifterna om skadorna på färjan blev kända.
Under dagarna har intensiva diskussioner förts om vad som egentligen orsakade färjekatastrofen och flera teorier har lyfts fram, bland annat att en u-båt kan ha kolliderat med skrovet.
Nu har Statens haverikommission inlett en granskning.
– Vi granskar de uppgifter som har kommit fram och överväger vad det kan få för konsekvenser. Men vi har inte något beslut att redogöra för just nu, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission till Aftonbladet.
– Det handlar om nya uppgifter som har publicerats i filmform och självklart tittar vi på dem för att kunna göra en bedömning av om det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.
Samarbete mellan länder
Jonas Bäckstrand, som inte vill kommentera vad man hittills har kommit fram till, säger vidare till Aftonbladet att en eventuell utredning ska ske gemensamt mellan Finland, Estland och Sverige.
– Det har vi att förhålla oss till och självklart har vi kontakt med systermyndigheterna i de andra länderna. Vi diskuterar med dem om vad som har framkommit i de här filmerna, säger han till tidningen.
SVT Nyheter har pratat med anhörigföreningen som kräver att en ny oberoende utredning tillsätts och att nya undersökningar görs av Estonia.
– Nu måste man tillsätta en oberoende utredning, säger Lennart Berglund, ordförande för Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga, SEA.
Löfven: ”Utesluter ingenting”
På onsdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) de nya uppgifterna om Estonia.
– Vi ska ta det här på största allvar och som regering utesluter vi ingenting. Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här, säger Stefan Löfven (S) till TT.
Han understryker flera gånger att expertmyndigheten först måste få titta på de nya bilderna. Han uppger samtidigt att han har en bra dialog med Estland, som de senaste dagarna har anklagat Sverige för att ljuga.
– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning. Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Stefan Löfven.
På en fråga om Löfven kan tänka sig nya dykningar svarar han:
– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.
Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen.
Kallas till utfrågning
Liberalerna har nu även kallat inrikesminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till riksdagen för att svara på frågor om upptäckten, skriver Aftonbladet.
– Jag kommer att be att de ska kallas för att vi ska kunna få fakta på bordet. Vi måste få veta vad det är som har hänt, hur regeringen ser på detta och hur man tänker hantera det framåt, säger riksdagsledamot Helena Gellerman som är Liberalernas företrädare i trafikutskottet, till tidningen.
SVT Nyheter har varit i kontakt med dokumentärfilmarna som säger att de inte har kontaktas av Haverikommissionen.