Det handlar inte om andningsmaskiner som till exempel covidpatienter varit beroende av under svår sjukdomspåverkan. Det här är andningsmaskiner som patienter som lider av folksjukdomen sömnapné kan få låna av sjukvården.
Nu råder en stor brist på just dessa maskiner och drygt 1 300 patienter står i kö i Västra Götaland, vilket även Göteborg Direkt rapporterat om.
– Det är väldigt problematiskt och vi är jätteledsna för det. Mer personal har anställts för att arbeta bort vårdskulden som uppstod under pandemin, men vi har inga andningsmaskiner att dela ut, säger Ludger Grote, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
I vanliga fall är väntetiden för att få låna en andningsmaskin ungefär två månader, ibland kan det gå snabbare.
500 som inte använder sin maskin
Enligt Ludger Grote är nu väntetiden uppemot ett och ett halvt år, bland annat på grund av leveranssvårigheter och brist på delar i tillverkningen. Det finns ingen prognos för när dessa problem kan vara lösta. Bara Sahlgrenska universitetssjukhuset brukar dela ut cirka 1 200 andningsmaskiner varje år, men nu är det totalstopp.
– Samtidigt vet vi att ungefär 500 patienter skulle kunna lämna tillbaka sina andningsmaskiner eftersom vi kan se att de inte används.
Är det inte ni som gjort fel som lämnat ut maskiner till patienter som egentligen inte är i behov av dem?
– Man kan aldrig i förväg veta vilka som kommer att använda maskinen eller inte. Tyvärr är det cirka 30 procent av patienterna som inte kan sova med masken och störs av den. När vi kontaktar dem för återlämning av maskinen säger de ofta att de gärna vill försöka igen.
Antal patienter i kö för andningsmaskin:
• Sahlgrenska universitetssjukhuset: 858 personer
• Norra älvsborgs sjukhus (NÄL): 163 personer
• Skaraborgs sjukhus (SKAS): 106 personer
• Södra älvsborgs sjukhus (SÄS): 180 personer
Totalt står 1 307 patienter i Västra Götaland i kö för en andningsmaskin.
Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.