Tvådelad bild. Vänster: Person i rosa kavaj gör en gest. Höger: Rund föremål på vit bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det otroliga slutet på historien om halsringen – VD:n hämtade ut halsringen mot bevis. Foto: SVT

Lödöse museum ville ställa ut fejkade fornfyndet – slängdes i metallskrot

Publicerad

Uppmärksamheten kring det fejkade fornfyndet har varit så sensationell att föremålet fått ett kulturhistoriskt värde. Det anser Lödöse museum som ville ställa ut det i sina samlingar.

Men det finns ett problem – föremålet är redan slängt.

Det blev en stor uppståndelse när Länsstyrelsen i Västra Götaland trodde att ett halsband som hittats på GKN Aerospace område i Trollhättan var gjort av ett kilo guld.

”Jag tror det där är en guldhalsring från äldre järnåldern”, skrev en känd arkeolog i ett mejl till Länsstyrelsen.

När det visade sig att halsbandet var ett skämt mellan kollegor på byggarbetsplatsen erkände Länsstyrelsen att det hela hade gått lite ”för fort”.

Kulturhistoriskt värde

Trots detta ansåg Lödöse Museum i Lilla Edet, som bland annat ställer ut fornfynd, att halsbandet fortfarande hade ett visst kulturhistoriskt värde. Museet önskade att använda fyndet i sina kurser om källkritik och övervägde även att ställa ut det för allmänheten.

Men när SVT Nyheter Väst undersökte saken närmare visade det sig att halsbandet aldrig kommer att hamna på något museum trots att Länsstyrelsen noggrant letade fram vem som ägde det.

– Eftersom det här halsbandet saknar värde för vår verksamhet och, vi inte har någon koppling till det, så har det slängts i metallåtervinningen, säger presstalesperson Petra Nordlund på GKN Aerospace vars område halsbandet hittades på.

Visste ni att Lödöse museum var intresserade?

– Jag vet inget alls om att något museum skulle ha varit i kontakt med oss eller varit intresserade, säger Petra Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.