En flintskallig man som ler mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Malm, programansvarig för kandidatprogrammet i film på HDK Valand i Göteborg, menar att det finns massor av jobb för de som vill jobba inom film. Foto: Alva Karlsson/SVT

Streamingboom skapar jakt på filmarbetare – och många nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Göteborgs filmfestival salongerna – och med det möjligheten för kreatörer att visa upp sina verk. För den som är sugen på att satsa på drömmen om att arbeta med film så är tiden helt rätt nu.

– Det är väldigt mycket produktioner som är igång och det är tack vare hur filmsverige är nu, och alla streamingtjänster, säger Samuel Malm, programansvarig för kandidatprogrammet i Film på HDK Valand.

Fler streamingtjänster har öppnat upp för fler och nya jobb inom filmbranschen, men det är fortfarande en tuff bransch menar Samuel Malm på HDK Valand i Göteborg.

– Oavsett hur branschen ser ut och hur stor efterfrågan är så måste man ändå driva sina projekt, ha en tydlig idé och framförallt ha kontakterna.

”Bion har alltid en plats”

Fler personer kanske väljer bort biosalongen för streaming i stället – hur ska branschen tackla det?

– Jag vet att streamingen tar över och att fler väljer att titta på det, men bion har alltid haft en plats, rent historiskt. Och den fortsätter ha en plats eftersom den hela tiden erbjuder något nytt. Bredare skärm, bättre ljud och luktupplevelser till exempel.

HDK Valand är ett av flera lärosäten i Sverige som erbjuder kandidat- och mastersutbildningar inom film. Högskolan för design och konsthantverk är en institution inom konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Skolan grundades 1848.

Starta klippet för att få reda på varför Samuel Malm tycker att du ska satsa på ett yrke inom film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.