Sedan psykakuten slutat ta emot samtal så har sjukvårdsrådgivningen fått ta emot över tusen extra samtal från akutpsyksjuka – något som 1177 inte varit rustat för. Nu erkänner ledningen för vuxenpsykiatrin att de gått för fort fram. Men att ändra tillbaka beslutet är inte aktuellt.
Det är ett misstag som ligger bakom stängningen av telefonnumret till psykakuten, i alla fall tidpunkten för det. Det erkänner nu den ansvarige inom vuxenpsykiatrin. Det här är inte bara ett stort bakslag för de som mår psykiskt dåligt. Det har också, som Västnytt berättat tidigare, lett till en tredubbling av den här typen av samtal till sjukvårdsrådgivningen, som inte anser sig kompetenta nog att ta hand om dem.
Sjukvårdsrådgivningen ställde sig frågande till den plötsligt stora ökningen av samtal från dom som mår psykiskt dåligt och gjorde en egen undersökning under juni och juli i år jämfört med samma period förra året. Den visar på en samtalsökning från 500 till 1500. Sjukvårdsrådgivningen kontaktade då vuxenpsykiatrin och fick då veta att psykiatrin helt utan förvarning stängt sitt telefonnummer utan att informera om saken. Så nu går alla sådana samtal till 1177. Dessutom hänvisas personer, som till exempel ringer primärvårdens växel och vill komma i kontakt med psykiatrin, till sjukvårdsrådgivningen i stället.
Enligt Emelie Ramboldt och Ing-Gull Engqvist, båda engagerade i RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, har numret till psykakuten fyllt en viktig funktion och de säger att det är en hårt bakslag nu när möjligheten att ringa dit inte finns längre. De har båda stor erfarenhet av den psykiatriska vården, i flera år har de till och från varit djupt deprimerade och har mått riktigt dåligt. Enligt 1177 har de inte den spetskompetens som krävs för att ta hand om samtal från dem som mår riktigt psykiskt dåligt.