Tvådelad bild. Till vänster: en hög med fisk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förslagen som ligger på regeringens bord riskerar att slå ut oss alla, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i SFPO, Sveriges Fiskares Producentorganisation. Foto: SVT/Helena Rystedt/arkiv

Fiskelicenser minskar i Västra Götaland – branschen kritiserar myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fiskelicenser som utfärdas minskar, likaså antalet yrkesfiskare.

– Det är katastrof. Förslagen som ligger på regeringens bord riskerar att slå ut oss alla, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i SFPO.

Antalet fiskelicenser för fartyg med hemmahamn i Västra Götaland fortsätter att minska kraftigt. Men vad det beror på råder det delade meningar om.

– Vi märker att det är ganska få nya som vill komma in i det här yrket, säger Patrik Persson, enhetschef på tillståndsenheten på Havs- och vattenmyndigheten. Han menar att tillgången på många arter dessutom har minskat.

Psykvården i Västra Götaland

”Misshandlad av myndigheter”

Men att det är för lite fisk håller inte Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation, SFPO, med om.

– Fisk i havet har vi. Minskningen beror istället på att fiskare blir misshandlad av myndigheter, regering och politiker. Fiske ses inte som en positiv sak utan som ett problem, säger han.

Det låter allvarligt det du säger?

– Ja, och det är det. Det är väldigt synd för det är så svårt för yngre att komma in i yrket.

Nyligen hölls en debatt i riksdagen om att förbjuda bottentrålning i marint skyddade områden. Beslut i frågan väntas inom kort.

Överlåta fiskekvoter mellan sig

Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans med SFPO lämnat in ett förslag till regeringen om att införa ett nytt kvotfördelningssystem för yrkesfiskarna. Något som enligt dem skulle kunna leda till enklare planering och att fler fiskare kommer in i branschen.

Ett system som enligt Peter Ronelöv Olsson redan borde varit på plats.

– Det är skandal och huvudlöst att vi inte har samma system som resten av Europa. Ska kontrollen och fisket fungera optimalt så måste vi ha samma regelgrund och förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Västra Götaland

Mer i ämnet