Bild på hand med penna i, och läraren Johanna Sundfeldt, lärare på Elevator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johanna Sundfeldt, lärare på akutskolan Elevator i Göteborg, får eleverna att jobba under kortare stunder, med hjälp av timglasen. Foto: Moa Roos/SVT

Akutskola i Göteborg tar emot unga gängkriminella – vill ha fler platser

Uppdaterad
Publicerad

Till Göteborgs enda akutskola skickas elever som blivit avstängda från sin skola. Vissa av dem är gängkriminella. Här försöker de hjälpa eleverna att hitta motivation.

– Jobba tio minuter och pausa fem brukar vara ganska rimligt, säger Johanna Sundfeldt, lärare på Elevator.

I drygt tre år har akutskolan Elevator tagit emot elever från Göteborg som på olika sätt stör ordningen i klassrummet. Här jobbar lärare, samordnare och kurator för att elever ska bli mer självständiga. Med hjälp av timglas ska eleverna lära sig att ta egna pauser utan att störa andra elever.

– Det är ju de här sakerna som kan vara svåra att få till i en stor klass.

Gängkriminella ungdomar

Barnen som kommer till akutskolan går i årskurs 6 till 9 och när de kommer till Elevator stannar de flesta i 20 skoldagar. Under den tiden får eleven stöd med studierna, men också dagliga samtal med kurator.

Flera elever som kommer hit är involverade i gängkriminalitet.

Hur gör ni för att hålla gängvåldet från skolan?

– Vi kartlägger. Var befinner sig eleven, och finns det andra elever som går här nu som tillhör ett rivaliserande gäng. Och så gör vi en riskanalys.

Enhetschefen vill utöka akutskolans platser

Två kvinnor och en man står utanför akutskolan Elevator i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschef Johanna Thun Funke om hur man skulle kunna arbeta annorlunda om Elevator fick fler platser. Foto: SVT/Moa Roos

De ungdomar som kommer till Elevator stannar som längst i 20 dagar och de får inte ha någon koppling till varandra. Det innebär att de inte kan ta emot två elever som kommer från samma skola.

– Vi har pratat om att utöka verksamheten och kanske kunna ta emot två elever från samma skola eller två syskon, säger Johanna Thun Funke, enhetschef på Elevator.

Inte orolig för ekonomin

Ekonomin i skolorna i Göteborg har varit hårt pressad under 2023. Men sparkraven är inget som oroar Johanna Thun Funke eftersom Elevator finansieras av statsbidrag.

– Vår verksamhet är så pass viktig att jag räknar med att vi kan söka statsbidrag för nästa år också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.