• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat/SVT

Så lyckades Göteborgs äldreboenden minska avfallet med 269 ton

Publicerad

Under ett år har mer än femtio äldreboenden i Göteborg gjort en satsning för att minska sitt avfall. Bland annat handlar det om mindre portioner och minskad användning av engångsprodukter.

Genom planlagda förändringar har äldreboenden i Göteborg som mål att minska mängden sopor med mer än 10 procent. Projektet som startade i januari 2018 finansieras av Göteborgs stad.

Resultatet: 269 ton mindre avfall på drygt ett år. Detta har i sin tur lett till minskade kostnader för sophanteringen med nära en halv miljon kronor och minskade råvaroinköp med drygt en miljon kronor. 31 av 53 äldreboenden har minskat sitt avfall med minst 10 procent.

– Detta gör vi för att minska avfall och därmed koldioxidutsläppen. Vi vill bidra till Göteborgs stad klimatstrategiska program och använda jordens resurser på ett korrekt sätt, säger Christina Foconi, projektledare för miljösatsningen.

Sparar tio miljoner

När projektet går i mål för alla äldreboenden i Göteborg beräknar man totalt kunna spara upp till tio miljoner kronor per år.

– Vi ser till att minska användandet av fossila produkter som plast och annat material. Istället för att använda engångsprodukter som till exempel haklappar andvänder vi material som tyg och återanvänder det. När vi bevarar mat och annat använder vi glasburkar istället för plastpåsar eller alluminiumpapper. Alla små förändringar gör en stor påverkan. Sen samverkar vi med storköken och ser till att vi  slänger mycket mindre mat genom att väga maten och göra mindre portioner med bibehållen näring, säger Christina Foconi.

Får de äldre inte äta hur mycket de vill?

– Jodå, de får äta hur mycket de vill. Innan var oftast portionerna för stora och fler slängde mat. Nu när portionerna är mindre äter de oftast upp allt och är man inte mätt tar man en till portion. Man får ta hur många portioner man vill, säger Christina Foconi.

Förändringarna som påverkar mest

Minskat matsvinn men även minskad användning av inkontinensskydd är de förändringarna som gett störst resultat. Genom att personalen medvetet hjälper äldre med tätare toalettbesök har man kunnat minska användningen av inkontinentskydd.

Varför gör ni detta?

– Det har sin grund i klimathotet och Göteborgs stad har tagit detta på allvar. Vi måste visa själva att vi kan göra detta och det är viktigt för oss att stå för det minskade avfallet och påverka miljön på ett bra sätt, säger Christina Foconi.

Blir det att ni sparar pengar på de äldres bekostnad?

– Nej, allting blir bara bättre. Det finns ingen försämring för de äldre genom det här uppdraget. De tycker inte heller att det är bra att slänga mat så de uppskattar verkligen projektet, säger Christina Focconi.

Se här vad som gäller vid sopsortering

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.