Geriatrikprofessorn Yngve Gustafson är en av dem som ifrågasatt vården av de äldre och kallat den för diskriminerande. Det handlar exempelvis om att läkare inleder palliativ vård av coronasmittade äldre utan att först träffa patienten. Debatten har också handlat om att äldre inte får akutsjukvård i samma utsträckning som yngre patienter.
Men SVT Nyheter Väst har pratat med läkare som är ansvariga för tre av de värst drabbade äldreboendena i Göteborg: Fiskebäck, Geråshus och Kviberg. De menar alla att kritiken inte stämmer, och berättar att patienterna ofta är för sköra för att köras till sjukhus.
”Extremt sköra”
På Geråshus har 28 personer dött med konstaterad eller misstänkt covid-19. Alla fick träffa en läkare efter att de smittats.
Men varför har så många äldre dött på Geråshus med covid-19 smitta?
– Dels att smittan kom in, det är den viktigaste förklaringen. På demensavdelningarna bor människor som är extremt sköra, rent hälsomässigt. Dels har de demenssjukdomen som i sig gör att man har svagare motståndskraft. Nästan i samtliga fall har de andra komplicerande sjukdomar också, säger Christer Andersson, ansvarig läkare.
Ingen av de 28 som avled fördes till sjukhus för vård, eftersom de inte hade klarat det, menar läkaren.
– Det är helt enkelt en ökad dödlighet när man skickar dem till akutsjukhus, säger han.
De fick istället olika symtomlindrande behandlingar på plats. Två anhöriga till två äldre som avlidit på Geråshus bekräftar också att deras anhöriga var i för dåligt skick för att skickas till sjukhus.
”Ingen nekas sjukhusvård”
På Kvibergs äldreboende har 19 personer avlidit med konstaterad smitta. Även här handlar det om äldre som varit i väldigt dåligt skick redan innan de smittats, berättar läkaren Cornel Popa. Och ingen som vill ha sjukhusvård nekas detta, trots att läkaren kanske bedömer att det är bättre att stanna på äldreboendet.
– Om de anhöriga inte håller med oss så respekterar vi det. Blir det en allvarlig försämring så ringer vi ambulansen. En (av de som avlidit i covid-19, reds anm) var på sjukhus och vände tillbaka, säger han.