Det är andra gången Alexandra besöker Stadsmissionens julbutik. Hon har en kronisk sjukdom och kan inte arbeta. Hennes familj är en av de 1500 hushåll som i år får stöd i Stadsmissionens julkampanj.
Nu får Alexandra, som egentligen heter något annat, besöka julbutiken och välja julklappar åt sina barn.
– Bara att få komma hit är en stor grej, man får känna sig lite som andra som handlar, fast man inte betalar, säger hon.
Stressade föräldrar
Enligt en rapport från Göteborgs stad har fattigdomen i kommunen legat på en jämn nivå över tid. Men organisationer på fältet vittnar om att behovet nu ökar.
Enligt Göteborgs Stadsmission kommer de flesta ansökningar från barnfamiljer.
– Föräldrar hör av sig redan när skolan börjar, stressade för att de inte vet om de kan spara ihop till extra mat och presenter, säger socialarbetaren Eva Barron på Göteborgs Stadsmission.
Fler på Räddningsmissionens frukostcafé
Enligt anställda på Räddningsmissionens frukostcafé är det också tydligt att fler söker hjälp. Volontärer öppnar lokalen fyra dagar i veckan för att erbjuda mat och andra tjänster till människor i hemlöshet och andra svåra situationer.
– Under 2023 snittade vi på 102 gäster varje dag. I år har antalet ökat cirka tio procent. Drygt hälften av gästerna befinner sig i hemlöshet och majoriteten är män mellan 40 och 60 år, säger Patrick Hansén, verksamhetschef, Hemlöshet på Räddningsmissionen.
Våld i nära relation
Men hemlöshet och knaper ekonomi är inte de enda anledningarna till att utsatta kommer till caféet.
– Man kan ha drabbats av missbruk, våld i nära relation, psykisk ohälsa eller ha slagits ut från arbetsmarknaden. Det finns många som är isolerade. Vi erbjuder de basala behoven men också gemenskap, säger Patrick Hansén.