En person sittande vid ett bord, iförd en gul reflexjacka, med en blå mugg framför sig. I bakgrunden syns suddiga konturer av andra personer och inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lyssna på gäster på Räddningsmissionens frukostcafé. Foto: Per-Olof Stjärnered/SVT

Ökat tryck från hjälpsökande på Räddningsmissionens frukostcafé: ”Ingen annanstans att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt anställda på Räddningsmissionens frukostcafé i Göteborg är det tydligt att fler söker hjälp. Volontärer öppnar lokalen fyra dagar i veckan för att erbjuda mat och andra tjänster till människor i hemlöshet och andra svåra situationer.

– 2023 snittade vi på 102 gäster varje dag. I år har antalet ökat ca 10 procent. Drygt hälften av gästerna befinner sig i hemlöshet och majoriteten är män mellan 40 och 60 år, säger Patrick Hansén, verksamhetschef Hemlöshet på Räddningsmissionen.

Men hemlöshet och knaper ekonomi är inte de enda anledningarna till att utsatta kommer till caféet.

– Man kan ha drabbats av missbruk, våld i nära relation, psykisk ohälsa, eller ha slagits ut från arbetsmarknaden. Det finns många som är isolerade. Vi erbjuder de basala behoven men också gemenskap, säger Patrick Hansén.

Många utsatta skäms

Robert är en av de som inte kan jobba, på grund av en arbetsplatsolycka. Nu befinner han sig i hemlöshet.

– Jag kommer hit för att jag har igen annanstans att gå. Att komma hit betyder att jag får mat fyra dagar i veckan, säger han.

När SVT besöker frukostcaféet är det många som är oroliga för kameran. Skammen är även något Alexandra upplever och enligt Eva Barron är det en vanlig känsla bland de som söker hjälp.

– Man brukar förklara sig när man ringer och mejlar, de säger att de brukar klarar sig, att de inte har bett om hjälp förut. Det är jättemycket skam, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.