I helgen blev det klart att göteborgspolitikern Leila Ali-Elmi får en plats i riksdagen. Med plats 21 på riksdagslistan och 1 467 personröster kryssade hon in sig tillsammans med en annan miljöpartist från Göteborg.
Samtidigt startade en debatt på sociala medier och i etablerade medier om hennes framgång. Rykten om klanröstning färgade debatten.
– Man blir irriterad och besviken när man hör sånt, det är bara fel, säger Ali Yasin Gurbe, journalist från Somalia och ordförande i föreningen Somali dialouge center som bland annat gör dokumentärer och jobbar mot kriminalitet och extremism.
God kännedom
Ali Yasin Gurbe kom till Sverige för 10 år sedan och bor i Göteborg. Han har haft mycket kontakt med Leila Ali-Elmi och har god kännedom i de somaliska kretsarna.
– Hon besökte föreningen långt innan kampanjen. Hon pratade med ungdomarna och många ser henne som en förebild. Hon är en väldigt bra tjej som vill göra bra grejer.
Representerar förorten
SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om lågt valdeltagande i utsatta områden, och att årets valrörelse ökat deltagande i områden som Gårdsten, Hjällbo och Bergsjön.
– Nu ser vi att fler röstar, och vi har sagt till folk att om de inte röstar så har de inte rätt att klaga. Alla som är svenska medborgare kan rösta på vad de vill. Och här kom en stjärna från förorten, säger Ali Yasin Gurbe.
Han tycker att Leila Ali-Elmi är en viktig person i riksdagen.
– Hon kan representera förorten när det kommer till kriminalitet, skola, jämlikhet, en mamma med flera barn. Det behövs någon som förstår dessa grejer. Hon kan ta den här informationen från förorten till riksdagen.
En förebild för många
Ali Yasin Gurbe förstår inte kritiken om etniska röster eller en klanröstning.
– I Hovås röstar de på Moderaterna för att de är rika och har företag, vi kan inte kalla det klanröstning eller företagsröstning. Riksdagen består av folk från olika stadsdelar.
Bland de svensk-somalier som Ali Yasin Gurbe träffat är många positiva till Leila Ali-Elmis framgång.
– Dom pratar mycket om det och är väldigt glada. Folk undrar hur de kan bli som henne, och de hoppas nu att det blir bättre för förorten.